«Εμπόριο ελπίδας» οι επικουρικές προσλήψεις στο ΕΣΥ: Τι καταγγέλλει συμμετέχων στη διαδικασία

«Φρούδες» ελπίδες πρόσληψης και απασχόλησης καλλιεργεί στους ανέργους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της διαδικασίας προκηρύξεων επικουρικού προσωπικού σε δημόσια νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου.

Η καταγγελία του 30χρονου Γ.Γ, αποφοίτου Πολυτεχνικής Σχολής Πληροφορικής (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του site) σχετικά με τη συμμετοχή του δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2018, στη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, για φορείς υγείας, είναι αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνονται οι επικεφαλής της Αριστοτέλους τη στελέχωση του συστήματος υγείας και, κυρίως, πως χρησιμοποιούν πλασματικά στοιχεία για να υποστηρίξουν το αφήγημα των 18.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ -που επικαλείται συχνά πυκνά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κύριος Παύλος Πολάκης.

Ο Γ.Γ συμμετείχε στη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Πληροφορικής (κωδικός θέσης 4-4).

Και τις δύο φορές ήταν 1ος στη σχετική κατάταξη μεταξύ των συνυποψηφίων του, με βάση τη μοριοδότηση που είχε γίνει. Οι επιλογές του ήταν τα νοσοκομεία Θεαγένειο, «Άγιος Παύλος», Ιπποκράτειο, ΕΚΑΒ, Κεντρική υπηρεσία 4ης ΥΠΕ και Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου.

Ωστόσο, η «επιτυχία» του ήταν χωρίς αντίκρισμα αφού διαπίστωσε πως τα προαναφερθέντα νοσοκομεία και υπηρεσίες της ΥΠΕ ουδέποτε είχαν δηλώσει ότι χρειάζονται προσωπικό ΠΕ Πληροφορικής.

Οι…απίστευτες εξηγήσεις των αρμοδίων

«Γνώριζα ότι συμμετέχω σε διαγωνισμό πρόσληψης επικουρικού προσωπικού. Έλαβα άλλωστε και το σχετικό επίσημο αποδεικτικό γι’ αυτό. Επειδή ομως ουδείς επικοινώνησε μαζί μου από την ΥΠΕ ή τα νοσοκομεία, μετά και τη δεύτερη συμμετοχή μου, αναζήτησα εγώ τους αρμόδιους να ενημερωθώ. Από την 4η ΥΠΕ μου δήλωσαν ότι περιμένουν από τα νοσοκομεία να δηλώσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και κατόπιν να καλέσουν συγκεκριμένες ειδικότητες» περιγράφει ο κ.Γ.Γ , ο οποίος ομολογεί ότι έμεινε εμβρόντητος ακούγοντας ουσιαστικά ότι το υπουργείο Υγείας απλώς προκηρύσσει χιλιάδες θέσεις σε νοσοκομεία και φορείς χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε καταγραφή σε συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού, συνεπώς και κανένας απολύτως σχεδιασμός ούτε για την κάλυψη κενών θέσεων ούτε για την απορρόφηση και την απασχόληση των χιλιάδων συμμετεχόντων σε αυτούς τους διαγωνισμούς πρόσληψης επικουρικού προσωπικού! Αυτούς ωστόσο τους διαγωνισμούς χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα, επικαλείται με την πρώτη ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ενισχύσει τη θέση της ότι επί των ημερών της «ανατάχθηκε και υποστηρίχθηκε το σύστημα δημόσιας υγείας» με χιλιάδες επικουρικούς εργαζόμενους. Εάν οι φερόμενοι ως μοριοθετηθέντες και επιτυχόντες λοιπόν δεν τοποθετούνται στις θέσεις που αναγράφονται από κάθε υπηρεσία, πώς υπολογίζεται η επιτυχία του διαγωνισμού;

Η απάντηση δεν είναι απλή ούτε δεδομένη. Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να ξετυλίξει το κουβάρι της συμμετοχής του στον διαγωνισμό επικουρικού προσωπικού ο κ. Γ.Γ. απευθύνθηκε στα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων. «Στη συνέχεια κάλεσα τα γραφεία προσωπικού των φορέων υγείας που με αφορούν και οι εκεί υπάλληλοι-προσωπάρχες δήλωσαν άγνοια για τις ελλείψεις, ότι δεν έχουν ζητήσει προσωπικό ούτε τους ζητήθηκε να δηλώσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ για την ειδικότητά μου δήλωσαν πλήρεις. Μέσα σε όλο αυτό το αίσχος, μία αρμόδια υπάλληλος για το λοιπό προσωπικό στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ δήλωσε ότι θα κάνουν αίτημα για την ειδικότητά μου και ένα διοικητικό στέλεχος στο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Δηλαδή, χωρίς να καταγραφούν ελλείψεις και χωρίς να βρεθούν οι πιστώσεις, το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε χιλιάδες θέσεις σε φορείς και ολοκλήρωσε ένα διαγωνισμό -συνολικά πολλούς βεβαίως όλα αυτα τα χρόνια- ο οποίος ούτε λύνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού των νοσοκομείων ούτε μειώνει την ανεργία, παρά μόνο δημιουργεί λίστες αναμονής ανέργων και ελπίδες πρόσληψης» διαπιστώνει ο 30χρονος.

Ο 30χρονος διευκρινίζει πως γνώριζε πως δεν ήταν προκήρυξη με τη στενή νομική έννοια. Άλλωστε αναφέρεται στη σχετική ενότητα του υπουργείου πως «η εν λόγω διαδικασία ΔΕΝ αφορά προκήρυξη θέσεων αλλά καταγραφή των προτιμήσεων των υποψήφιων, ώστε οι φορείς σύμφωνα με τις ανάγκες και την οικονομική τους κατάσταση να αντλήσουν προσωπικό από τους ηλεκτρονικούς πίνακες υποψηφίων που θα προκύψουν». Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να δεχθεί κάποιος ότι μετά από τόσες θριαμβευτικές εξαγγελίες για στελέχωση των «υπό κατάρρευση» φορέων υγείας, το αρμόδιο υπουργείο προκηρύσσει όπως αποδεικνύεται θέσεις «στην τύχη».

Και ότι ακόμη χειρότερα, οι επικεφαλής του μιλούν ανερυθρίαστα για 18.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ μέσα στις οποίες «τσουβαλιάζονται» εκτός από εκείνες του ΟΑΕΔ, και όλοι όσοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για επικουρικό προσωπικό, χωρίς να αποσαφηνίζεται πόσοι από αυτούς προσελήφθησαν τελικά.

Ο κ. Γ.Γ αναζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις και απο το γραφείο του υπουργού Υγείας. Τα όσα ειπώθηκαν, σύμφωνα πάντοτε με τον καταγγέλλοντα, αποκαλύπτουν και πάλι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα, μακριά απο κάμερες και social media, οι πολίτες της χώρας, και δη οι άνεργοι, για τους οποίους υποτίθεται ότι ρίχνεται στη μάχη αυτή η κυβέρνηση: «Κατόπιν αυτών κάλεσα το γραφείο υπουργού Υγείας προκειμένου να ζητήσω διευκρινίσεις. Εκεί η αρμόδια συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας με περίσσιο θράσος μου απάντησε ότι «δεν καταλάβατε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είστε και ΠΕ», «δεν είστε επιτυχών» και ότι «μπορεί να μην προσληφθείτε ως τον Οκτώβριο του 2019 που ισχύουν τα αποτελέσματα του λοιπού προσωπικού». Τότε της δήλωσα ότι το Υπουργείο Υγείας εμπαίζει τους ανέργους με τις εικονικές θέσεις που προκηρύσσει ως τις εκλογές προκειμένου να τους υφαρπάξει τις ψήφους».

Με πικρό χιούμορ ο 30χρονος απόφοιτος Πληροφορικής κλείνοντας την καταγγελία του διερωτάται «μπορεί δηλαδή το υπουργείο Υγείας να προκηρύξει θέση αστροναύτη με την εικασία ότι στο μέλλον θα προκύψει η συγκεκριμένη ανάγκη λόγω συνεργασίας με την NASA;».