Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Ο στόχος της Φώφης, οι επιθέσεις φιλίας και ο διμέτωπος απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Με την πολιτική αντιπαράθεση να βρίσκεται στα ύψη –ιδίως μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών- το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται το σαββατοκύριακο να ανοίξει την αυλαία του συνεδρίου του με το σύνθημα «Ξανά μπροστά ή περιπέτειες».

Ένα σύνθημα κάτω από το οποίο ενώνονται, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής όλες οι τάσεις, οι συνιστώσες και οι κινήσεις του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, την περίοδο που θα διεξαχθεί το συνέδριο του, το ΚΙΝΑΛ δέχεται αλλεπάλληλες προσκλήσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ –με στόχο ο Αλέξης Τσίπρας να τα βρει πολιτικά με τη Φώφη Γεννηματά και να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν ταυτίζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι η περίοδος που το Κίνημα Αλλαγής είχε χάσει την «πυξίδα» του έχει τελειώσει.

Γραμματέας ξανά ο Μ. Χριστοδουλάκης
Στο επικείμενο συνέδριο θα εκλεγούν 251 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΚΠΕ θα εκλέξουν την εκτελεστική γραμματεία που θα αριθμεί -εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα- 21 στελέχη.

Στην περίπτωση του γραμματέα, η κ. Γεννηματά πρόκειται να προτείνει εκ νέου για τη θέση αυτή το νυν γραμματέα κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 4.000 σύνεδροι που έχουν εκλεγεί ενώ το βασικό διακύβευμα των εργασιών θα είναι η αναστολή όλων των συνιστωσών, των κομμάτων αλλά και των κινήσεων πολιτών που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ένα βήμα πίσω προκειμένου όλοι να βρίσκονται υπό μία ενιαία κεντρική γραμμή.

Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα από όλα τα άλλα, μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, την ΕΔΕΜ του κ. Απ. Πόντα τις «Κινήσεις Πολιτών» κλπ, θα υποστείλουν τις κομματικές τους σημαίες, λειτουργώντας σε ένα ενιαίο πλαίσιο αρχών και κανόνων. Ταυτόχρονα θα υπόκεινται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, στην κεντρική πολιτική γραμμή, όπως αυτή θα χαράζεται από τα κομματικά όργανα.

Ερώτημα παραμένει ακόμη ο τρόπος εκλογής στην ΚΠΕ του κ. Γιώργου Παπανδρέου -αν δηλαδή ο ίδιος μπει στην διαδικασία εκλογής με σταυρό όπως θα μπουν όλοι όσοι μετέχουν, ακόμη και οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων ή όπως υπάρχει η σκέψη, να εξαιρεθεί λόγω του ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.