ΠΑΤΡΑ: Έμαθαν για τις δασικές πυρκαγιές εθελοντές πυροσβέστες από Πάτρα – Βραχναίϊκα -Αχαγιά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε την 15,16 και 17 Μαρτίου 2019 στον Βύρωνα Αττικής με την Συνεργασία του WWH Ελλάς, το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος – Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα και την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, με θέμα “Μαθαίνουμε για τις δασικές πυρκαγιές”.

Στο παραπάνω εργαστήριο συμμετείχαν σωματεία και ομάδες που ασχολούνται ενεργά με την Δασοπυρόσβεση και Δασοπροστασία της Αττικής, ενώ είχαν προσκληθεί

• από την Άνδρο, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου όπου παρουσίασαν την πιλοτική τους δράση με τους μαθητές

• από την Χίο, η Ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου ΟΜΙΚΡΟΝ, όπου παρουσίασαν την δράση ενημέρωσης πόρτα – πόρτα, την στεγασμένη ζώνη της Κλειδούς και την συμβολή τους στη δασοπυρόσβεσης

• από την Κεφαλονιά, η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου Κεφαλονιάς, όπου παρουσίασαν τη συνεργασία των ομάδων της Κεφαλονιάς με τους φορείς και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς.

• από την Αττική, ο Ε.ΔΑΣ.Α, όπου παρουσίασαν την εκπαίδευση στο αντικείμενο της προφύλαξης

και τέλος
• από την Αχαΐα, την Συνεργασία Εθελοντών Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης, η οποία αποτελείται από τα σωματεία Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίων και το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας, όπου παρουσίασαν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη δράση πρόληψης με το WWF Ελλάς και ιδέες για μελλοντικές δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις δασικές πυρκαγιές

Το αντικείμενο του εργαστηρίου περιελάμβανε τις ακόλουθες ενότητες:

• Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών,

• Δασοπυρόσβεση και Ασφάλεια,

• Διαχείριση δασικών πυρκαγιών και

• Μαθαίνοντας από το παρελθόν

Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Μιλτιάδης Αθανασίου (1), ο οποίος ανέλυσε όλα τα παραπάνω θέματα, ενώ καταλυτικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις έγιναν από την Δρ Ασπασία Καραμάνου, εκπρόσωπο της Αυτοτελής Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, τον Συντονιστή Τοπικών Δράσεων WWF Ελλάς κ. Τζηρίτη Ηλία, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Αρχιπυράρχου Λάμπρη Χρήστου.

Το τριήμερο αυτό ήταν καταλυτικό μιας και μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε ακόμα περισσότερο πάνω σε θέματα Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας.

Το εργαστήριο ήταν βέβαιο ότι θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα μιας και οι διοργανωτές του είναι πολύ καλά ενημερωμένοι στα θέματα των Δασικών Πυρκαγιών.

Αυτό όμως που πέτυχαν ήταν η ευκαιρία που δόθηκε στα σωματεία και τις ομάδες της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες, προβληματισμούς, ανησυχίες.