Ο φόβος μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές επιτάχυνε την επιχείρηση «αλλαγή ατζέντα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην κλισέ στρατηγική «επιχείρηση αλλαγής ατζέντας» καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας χρήση των λιγοστών πλέον «όπλων» που διαθέτει στη φαρέτρα για επικοινωνιακή αντεπίθεση. Σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει τη δημόσια συζήτηση σε θέματα οικονομίας και στις νέες ευρώ-υποψηφιότητες συμπύκνωσε κυβερνητικές και κομματικές πρωτοβουλίες σε αντιπερισπασμό, προφανώς, της γκάφας με τη Μυρσίνη Λοΐζου, της αμηχανίας που προκαλούν οι διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και μετά τη Βαβέλ μεταξύ υπουργών για υποσχέσεις επιδομάτων.

Μετά από ένα δύσκολο τετραήμερο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η «ομάδα» της Κουμουνδούρου κατέβασε στο γήπεδο για τις Βρυξέλλες νέα δεκάδα, ενώ κατέθεσε την ίδια ημέρα, στη Βουλή, τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, που υποτίθεται διατυμπάνιζε, μια εβδομάδα πριν, με διαρροές, πως θα τη φέρει από την Παρασκευή προς… μελλοντική ψήφιση, με ή και χωρίς συμφωνία με τους Θεσμους. Σήμερα, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για το κατά πόσον ο πρωθυπουργός «γαργαλιέται» για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το σχέδιο για την πρώτη κατοικία κατατέθηκε τελικά, στη Βουλή, «νερωμένο», σε σχέση με την αρχική πρόταση, ενώ αναμένονται και νέες βελτιώσεις όσο διαρκεί η συζήτηση με τους δανειστές, με τη ψήφιση να προγραμματίζεται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πριν το Eurogroup του Απριλίου, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση του 1 δισ. ευρω. Υστερα από πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, η τροπολογία φέρνει μειωμένο όριο προστασίας, που διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας η προστασία θα παρέχεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Μειωμένα είναι επίσης, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση κυβέρνησης-τραπεζών, τα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, με το πλαφόν για τις καταθέσεις να διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ. Επίσης, εάν το σύνολο των οφειλών ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (πέραν της Α΄ κατοικίας) και των μεταφορικών μέσων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Εκρηκτικό κλίμα και η… σύγκρουση με τους Θεσμούς

Ο Αλέξης  Τσιπρας, παρα τον εμμονικό σχεδιασμό για εθνικές εκλογές το φθινόπωρο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υπολογίζοντας ολα τα δεδομένα και έχοντας ολα τα σενάρια ανοιχτά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει απο τη μία, τις ακατάπαυστες αποδοκιμασίες που δέχονται τα κυβερνητικά στελέχη που περιοδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πολλά δημοσκοπικά ευρήματα ενισχύουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά με το Μακεδονικό. Από την άλλη, το κλιμα που εχει δημιουργηθεί απο την παράταση συζητησης με τους δανειστες για την προσδοκώμενη συμφωνία με τους δανειστές – που αφορά κυρίως το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς- διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο πεδίο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το βασικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί της εξόδου από τη μνημονιακή επιτήρηση. Το πόκερ που επιχείρησε να παίξει η ηγεσία του Μαξίμου, την περασμένη εβδομάδα, με το χαρτί σύγκρουσης με τους δανειστές, δεν φαίνεται να κερδίζει την παρτίδα, αφού είχε προεξοφληθεί η διάθεση υποχώρησης στο ερχόμενο Eurogroup , με κύριο στόχο να πετύχει, στη συνέχεια, το προεκλογικό «λάβαρο» για τη πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.

Στο όλο εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί το «φαινόμενο Βαβέλ» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για τις παροχές και τα επιδόματα, με παράδειγμα την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, περί ενδεχόμενου να καταβληθεί επίδομα Πάσχα. «Πρώτη φορά το άκουσα! Ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο» ήταν η απάντηση του κ. Τσακαλώτου, που απάντησε σε έντονο ύφος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο news247 δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι μπορεί να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Είπε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχει η σχετική ευχέρεια. Τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας «άδειασαν» και από το πρωθυπουργικό γραφείο δηλώνοντας άγνοια για ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης…

Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι θιασώτες

Το κυβερνών κόμμα απειλείται με οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές αν δεν καταφέρει «μαζέψει» την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου, μια ήττα έως τέσσερις μονάδες θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία αναστρέψιμη και διαχειρίσιμη. Ο ορατός κίνδυνος όμως να ξεφύγει η διαφορά έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο Μαξίμου και προκειμένου να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος και να συσπειρώσει ψηφοφόρους, η κυβέρνηση έδειχνε διαθέσεις την περασμένη εβδομάδα – που τελικά αποδείχθηκαν απλώς επικοινωνιακές- να στήσει σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές όχι μόνο για την πρώτη κατοικία, αλλά και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το ∆ημόσιο. ∆ύο κατεξοχήν κοινωνικά μέτρα, ίσως τα τελευταία από μια δέσμη σχετικών παρεμβάσεων, που οι κυβερνώντες ελπίζουν ότι είναι ικανά να επηρεάσουν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσκοπικά δεδομένα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι επρόκειτο περί πυροτεχνήματος το σκηνικό σύγκρουσης που επιχειρήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ίσως έτσι εξηγείται και η ομολογία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν συνεργάτες του που τον «γαργαλάνε» να στήσει εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο – αν και ο ίδιος αντιστέκεται. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ανάμεσα στους θιασώτες αυτού του σεναρίου φέρεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Μια από τις βασικές ανησυχίες των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια προσέλκυσης πρώην Πασόκων στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας. Και τελικώς οι διατεθειμένοι να συνδράμουν στο εγχείρημα το ξανασκεφτούν, ιδίως στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής εμφανίσει σημάδια ζωής στις ευρωεκλογές. Κατά τεκμήριο, οι Πασόκοι έλκονται από τον «πρωταθλητισμό», με την πολιτική έννοια του όρου. Και γοητεύονται ιδιαίτερα από την προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας.Εν ολίγοις, πολλοί θεωρούν ότι τώρα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εισροή κεντροαριστερών πολιτικών «προσφύγων». Να ολοκληρωθούν δηλαδή όλες οι διεργασίες μέσα στον επόμενο μήνα και να μετρηθούν οι νέες δυνάμεις κατευθείαν σε εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Ραλλία Χρηστίδου, Κονιόρδου, Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξανδρος Νικολαΐδης υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα ονόματα που ξεχωρίζουν για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου,που ανακοινώθηκαν χθες, ειναι η γνωστή τραγουδίστρια και πρώην παίκτρια του Fame Story Ραλλία Χρηστίδου, ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής στο αναπηρικό κίνημα και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο από το φιάσκο με την απόσυρση της Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία, όπως αποδείχτηκε, λάμβανε παράνομα για χρόνια τη σύνταξης της μητέρας της, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ευρωεκλοεκλογές και φυσικά για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η διοργάνωση της μεγάλης, ανοιχτής συνάντησης της προοδευτικής συμμαχίας στις 6 Απριλίου, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, στο οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα.

Παρακάτω τα νέα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών:

Αγγέλη Ελευθερία, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Γραικός Νίκος, Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία

Θεοφιλάτος Μάριος, μουσικός, Γραμματεία Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ,

Κόκκαλης Πέτρος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

Κονιόρδου Λυδία, ηθοποιός, πρώην Υπουργός Πολιτισμού

Λαζαροπούλου Γιώτα, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata

Νικολαΐδης Αλέξανδρος, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO

Ρέλλας Αντώνης, σκηνοθέτης, ακτιβιστής ΑΜΕΑ

Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Χρηστίδου Ραλλία, τραγουδίστρια