Μοζαμβίκη: Επιδημία χολέρας και ελονοσίας μετά τον ισχυρό κυκλώνα -2.700 πολίτες με συμπτώματα

Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας εμφανίστηκαν στη Μοζαμβίκη στον απόηχο του ισχυρού κυκλώνα Ιντάι που σάρωσε την πόλη λιμάνι Μπέιρα της χώρας και άφησε πίσω του 468 νεκρούς.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος υγείας της χώρας προσθέτοντας ότι τα κρούσματα πιθανόν να αυξηθούν.

Αξιωματούχοι υγείας αντιμετωπίζουν επίσης 2.700 κρούσματα οξείας διάρροιας -που πιθανόν να είναι σύμπτωμα της χολέρας- όπως εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο Ουσέιν Ίσε.

«Πραγματοποιήσαμε τις εργαστηριακές εξετάσεις και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτοί οι πέντε άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στη χολέρα. Θα εξαπλωθεί. Όταν έχεις ένα κρούσμα, πρέπει να περιμένεις περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα».

Ο Ιντάι ισοπέδωσε σπίτια και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες κοντά στο λιμάνι Μπέιρα της Μοζαμβίκης στις 14 Μαρτίου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

Τουλάχιστον 686 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα του κυκλώνα στις τρεις αυτές χώρες, απολογισμός που πιθανόν να αυξηθεί καθώς οι υπηρεσίες αρωγής προετοιμάζονται για την αναπόφευκτη εμφάνιση επιδημιών, όπως η ελονοσία και η χολέρα.

Η Μοζαμβίκη έχει πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 3.000 τετραγωνικά χλμ –περίπου το μέγεθος του Λουξεμβούργου.