Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Δωρητής αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης ο Αυστραλός «Μπρέιβικ»

Μπρέντον Χάρισον Τάραντ… Ο 28χρονος Αυστραλός θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της γενέτειράς του και ιδιαίτερα της Νέας Ζηλανδίας. Ο Αυστραλός «Μπρέιβικ» εισέβαλε με αυτόματο όπλο σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Κράιστσερτς της Νέα Ζηλανδίας, προκαλώντας τον θάνατο 50 μουσουλμάνων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η πορεία της έρευνας ανέδειξε ένα ακόμη στοιχείο, μέσω του οποίου οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν προλάβει το μακελειό. Εκτός από τα στοχευμένα ταξίδια στα Βαλκάνια (και στην Ελλάδα φυσικά), αλλά και την Τουρκία, ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, φέρεται να έκανε χρηματικές δωρεές σε φασιστική οργάνωση της Αυστρίας.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ένα άτομο που φέρει το ίδιο όνομα με τον δράστη του μακελειού στο Κράιστσερτς, είχε κάνει δωρεά 1.500 ευρώ, στις αρχές του 2018,στην οργάνωση Identitarian Movement και προσωπικά στον αρχηγό της, Μάρτιν Σέλνερ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Γκρατς, Hansjoerg Bacher.

austria_ide

 

Όλα δείχνουν ότι ο Αυστραλός «Μπρέιβικ» σχεδίαζε τις κινήσεις του για πολλά χρόνια, έκτιζε κομμάτι-κομμάτι το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα «πατούσε» για να δικαιολογήσει την αποτρόπαιη πράξη του, ενώ είχε αναπτύξει σχέσεις με ακροδεξιές-φασιστικές οργανώσεις, ενισχύοντας τις απόψεις του. Αγόραζε βαριά όπλα, αξιοποιώντας την χαλαρή νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας, ταξίδευε στα Βαλκάνια και την Τουρκία, σε σημεία που είχαν γίνει μάχες μεταξύ Οθωμανών και χριστιανών και ανέπτυσσε σχέσεις με ακροδεξιούς ανά την υφήλιο. Όλα τα παραπάνω, υπό το φως του ήλιου και με κάθε νομιμότητα, μέχρι την ημέρα που σκότωσε 50 ανθρώπους στο Κράιστσερτς. Οι εμφανείς κινήσεις του, σε συνδυασμό με τον συναγερμό που είχαν σημάνει διεθνείς μυστικές υπηρεσίες για κατακόρυφη άνοδο του κινδύνου μαζικών τρομοκρατικών χτυπημάτων από ακρροδεξιούς -αυτή τη φορά και όχι τζιχαντιστές- προκαλούν πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση, το κορυφαίο εκ των οποίων είναι το εξής: Υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ένα χτύπημα όπως αυτό στη Νέα Ζηλανδία; Και αν ναι, γιατί δεν προβλέφθηκε;

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς-φασιστικής οργάνωσης δήλωσε δημοσίως ότι όντως δέχθηκε μία δωρεά από τον άνθρωπο που προκάλεσε το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και για τον λόγο αυτό, η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο στο σπίτι του. Η έρευνα, πλέον, στρέφεται στις διασυνδέσεις που είχε ο Τάραντ με ακροδεξιές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο και μία από τις τελευταίες δρομολόγησε, ή βοήθησε, ή στήριξε με οποιονδήποτε τρόπο, την επίθεση στο μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Μάρτιν Σέλνερ

selner

 

Ο Σέλνερ πάντως, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και σχέση, δηλώνοντας πως «δεν είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον άντρα, ανεξάρτητα αν δέχθηκα από αυτόν μία δωρεά».

Η έρευνα της αυστριακής εισαγγελίας θα προχωρήσει όσο πιο βαθιά γίνεται, ώστε να φανεί αν ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας σχετιζόταν με την ακροδεξιά οργάνωση του Σέλνερ. Η δράση του Τάραντ φέρεται να είχε εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, πριν προκαλέσει τη μεγαλύτερη δολοφονική ενέργεια στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.