Πετρόπουλος: 120 δόσεις είτε συμφωνήσουν οι θεσμοί είτε όχι

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία θα κατατεθεί ενός Απριλίου ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, δήλωσε ο ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 ο κ. Πετρόπουλος, «μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες».

Εξηγώντας τη ρύθμιση, σημείωσε ότι «θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60% Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους. Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χώρα έχει την ευχέρεια να πάρει αυτό το μέτρο. Το έχουμε τεκμηριώσει. Ιδεολογικό είναι το ζήτημα των πιστωτών. Όπως και η ΝΔ δεν θα ήθελε να ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση, αλλά θα αναγκαστεί τελικά να την ψηφίσει».