(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Πολύπλευρη η συμμετοχή της ΙΛΕΑ στις Εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο

Οδεύοντας προς την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας το 2021 ,η ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις, έβαλε στόχο να αναδείξει τον π ρ ω τ α γ ω ν ι σ τ ι κ ό ρόλο του τόπου μας, τόσο στα πολεμικά γεγονότα όσο και στις προσπάθειες για πολιτική συγκρότηση, στην ταραγμένη εκείνη περίοδο της ιστορίας μας.
Έτσι, μετά την επιτυχή έκβαση των πολύχρονων αγώνων της για την αναγνώριση της «Μυστικής Συνέλευσης»ως το πρώτο πολιτικό γεγονός του Αγώνα του ΄21,θέλησε να «αναδείξει» και το « Αχαϊκό Διευθυντήριο»,που θεωρείται η πρώτη Επαναστατική Κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό κάλεσε τον Δρ ιστορικό Νίκο Τόμπρο, ως ομιλητή, με θέμα « Διερευνώντας την Πολιτική Συγκρότηση των Αχαιών στην Επανάσταση του 1821: Το Αχαϊκό ή Επαναστατικό Διευθυντήριο». Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση έγινε το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».Ο ομιλητής εξέθεσε πάρα πολλά στοιχεία – τα οποία και συγκίνησαν το ακροατήριο-(όπως πλήθος επιστολών και εγγράφων), με τα οποία το Διευθυντήριο προσπαθούσε να «πείσει» τους ευρωπαίους για το «δίκαιο» του αγώνα των ελλήνων, ζητώντας ηθική και οικονομική συμπαράσταση. Και σ΄αυτό το ‘Πολιτικό σχήμα ¨ συμμετείχε ο Ανδρέας Λόντος.,και πάλι η Βοστίτσα πρωτοπορεί! Ο ίδιος, επίσης, υπογράφει και την «Επαναστατική Διακήρυξη», του Διευθυντηρίου,που θεωρείται το Πρώτο Πολιτικό κείμενο της Νεότερη; Ελλλάδας, με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821!! Το κείμενο αυτό, υπάρχει στο Ιστορικό Μουσείο Αιγίου.
Την Κυριακή, 24 Μαρτίου, η ΙΛΕΑ έκανε μνημόσυνο, στον Μητροπολιτικό μας ναό Παν.φανερωμένη, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μελών της ιστορικής οικογενείας Λόντου, με την ευγενική χορηγία του Γραφείου Τελετών του κ. Κ. Παπασταύρου. Σημειωτέον, είναι η πρώτη φορά, που μνημονεύετει ο Ανδρέας Λόντος «εντός εκκλησίας»! Στο μνημόσυνο παρέστη ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος , δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.Στη συνέχεια, όλοι μαζί-και οι ιερείς- μετέβησαν στο Ιστορικό μουσείο, όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ανδρέα Λόντου και κατετέθη στεφάνι από τον κ.Κώστα Κλάγκο, εκ μέρους της ΙΛΕΑ. Τη μικρή αυτή τελετή πλαισίωσαν μέλη του Σωματείου Ιστορικής Αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821»μ, με παραδοσιακές ενδυμασίες-οι οποίοι παρέστησαν και στο μνημόσυνο μέσα στην εκκλησία-. Τέλος ,όλοι μαζί, έψαλλαν τον Εθνικό ΄Υμνο!
Και ανήμερα της Εθνικής Επετείου, μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ οπαρέστησαν στη Δοξολογία, ενώ η πρόεδρος κ. Βάνα Μπεντεβή κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον .

Η ΙΛΕΑ ευχαριστεί τους ιερείς το εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Π.Φανερωμένης,ιδιαίτερα τον Πρωτοσύγκελο σ.π.Ιωακείμ, που χοροστάτησε του μνημοσύνου και της επιμνημόσυνης δέησης,ευχαριστεί τον κ. Παπασταύρου και τον δήμαρχό μας που παρέστη-.