12 τρόφιμα φουλ σε βιταμίνη D

Τον χειμώνα που το ηλιακό φως είναι μειωμένο, αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη D. Πέρα από τις βιταμίνες σε χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη της και μέσα από το φαγητό.

Ειδικότερα, υπάρχουν 12 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας αυτή την εποχή.

Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.

Στρείδια
Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Τόφου
Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.

Μανιτάρια
Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Αβγά
Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Στα ψυγεία των supermarkets μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Δημητριακά πρωινού
Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Μπορείτε να δείτε ποια διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D
Στην αγορά κυκλοφορούν χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D. Βέβαια θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση τους, καθώς συχνά οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη.

Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.

Μαργαρίνη
Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση.