Η Πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα

advertisement

Την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων , που δυστυχώς σήμερα είναι αναξιοποίητα και την άρση των αντικινήτρων για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας , επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης , σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτρουμάνης, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε  ότι «Λόγω των άριστων κλιματολογικών συνθηκών και του εύφορου εδάφους μας , στην περιοχή μας παράγονται προϊόντα αρίστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Ωστόσο , επειδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανά παραγωγό είναι μικρές , σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καυσίμων , ηλεκτρικού ρεύματος , καθώς και τις δυσβάστακτες σήμερα ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, το κόστος παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτει τα έσοδα των παραγωγών.»

Επομένως, όπως ανέφερε, «η Πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα και οι παραγωγοί να κατανοήσουν την αναγκαιότητα δημιουργίας αγροτικών συνεταιρισμών , ώστε με την συλλογική καλλιέργεια να οδηγηθούν στην αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα στην  μείωση του κόστους ανά στρέμμα , αλλά και να εμπορευτούν μόνοι τους τα παραγόμενα προϊόντα τους».

Επιπλέον, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Αχαΐα είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχουν εγγυοβελτικά έργα και δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι υδάτινοι πόροι.

Και κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση τους .