Πως βαθμολογούμε τον εκλογικό χάρτη

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το τοπίο των Δημοτικών Εκλογών σχεδόν ολοκληρώνεται. 11 ή 12 συνδυασμοί με μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές. Ας παρατηρήσουμε ορισμένα από τα κοινά τους. Στο παρόν σημείωμα μας, θα αναφερθούμε κυρίως, σε όσους πρόσκεινται στα κυβερνητικά κόμματα εξουσίας. Αυτούς που δεν βρίσκουν τίποτα σωστό, που πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα σωρεύτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και επαγγέλλονται μεγάλες αλλαγές.
Πρώτο κοινό:
Είναι όλοι «ανεξάρτητοι»! Αλλά ξέρουμε ότι ήταν εδώ και χθες. Ότι ήταν Βουλευτές, στελέχη των κομμάτων τους, σε άλλες θέσεις εξουσίας, γνωρίζουμε τις απόψεις τους αναλυτικά, γνωρίζουμε τί στήριξαν και τι απέρριψαν στην διαδρομή τους. Παρόλα αυτά ισχυρίζονται ότι είναι «ακομμάτιστοι», αναθεματίζοντας τον κομματισμό που πρόσκειται στον Περισσό. Κουβέντα δεν λένε για την δική τους, στις περισσότερες φορές, κομματική σταδιοδρομία ζωής και επαγγέλματος. Και μάλιστα με τα κόμματα των μνημονίων, της κυρίαρχης τάξης, της καταλήστευσης του πλούτου και των δημόσιων πόρων της χώρας, της καταστροφής, της χρεοκοπίας, της διαφθοράς και της μίζας, της υπερχρέωσης, της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων, της ιδεολογίας της αρπαχτής επώνυμων και ανώνυμων ημετέρων, της διάλυσης της υπαίθρου, γενικά της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων και παραγωγικών μέσων.
Όλα αυτά, ή τα ψήφισαν ή τα χειροκρότησαν. Τα υπηρέτησαν και τα υποστήριξαν. Καμία κολυμβήθρα του Σιλωάμ δεν μπορεί να τους εξαγνίσει.
Δεύτερο κοινό:
Λένε, έχουν όραμα! Αλήθεια ποιο είναι; Έχουν και Δημοτικό και πολιτικό παρελθόν. Τι οραματίστηκαν τότε; Και τι έκαναν πράξη; Ας αφήσουμε την φλυαρία. Ότι λένε το έχουμε ξανακούσει. Και αν σε αυτά υπήρχε κάτι καινοτόμο θα το ξέραμε. Αυτά που μηρυκάζουν, είναι τα γνωστά, ή ελαφρώς παραλλαγμένα της άμεσης υποταγής τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Της πόλης των ολίγων και όχι της πλειοψηφίας των δημοτών της. Αλλά όραμα για την πόλη που θα αγνοεί, που δεν θα αφορά τους πολλούς, που δεν θα αφορά ολόκληρη την πόλη αλλά την βιτρίνα της, όραμα που θα καταδικάζει τους λαϊκούς αγώνες, το δικαίωμα των πολιτών να αμφισβητούν όσους τους κάθονται στον σβέρκο, τέτοιο όραμα, είναι όραμα υποταγής και τους το χαρίζουμε.
Ποιοι είναι λοιπόν οι 11 ή 12 υποψήφιοι; (Αν χρειαστεί, στο μέλλον, θα αναφερθούμε στον καθένα τους ξεχωριστά).
Τρεις ή τέσσερες αναφέρονται και στηρίζονται από την ευρεία δεξιά και ακροδεξιά. Πρώην και εν ενεργεία Βουλευτές. Δύο, εκπρόσωποι του υπερχρεοκοπημένου, πολιτικά ιδεολογικά, οικονομικά, Κινήματος Αλλαγής. Αντί άλλων μεγαλόστομων διακηρύξεων τους, ας μας αναφέρουν με απλά λόγια, πότε, πόσες, ποιες, κυβερνητικές αποφάσεις των κομμάτων τους καταδίκασαν. Έστω μία φορά!
Ένας, εκπροσωπεί, εκ των ενώντων, την παράταξη του κόμματος που σήμερα κυβερνά. Η οποία χρεοκόπησε στην πράξη από τον αμετροεπή φιλοκυβερνητισμό της. Και διαλύθηκε από τα πάνω, χωρίς κανέναν εκ των μελών της να ρωτήσει, για να προκύψει η νέα εκδοχή της με απόφαση διορισμού της από την ηγεσία. Ας το σκεφτούν αυτό, όσοι εκ των μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν εκχωρήσει όλες τις αριστερές τους καταβολές. Κατά τα άλλα, τους ενοχλεί γενικά και αόριστα ο κομματισμός των άλλων.
Ένας, «ακομμάτιστος», (πριν τρεις μήνες συζητήθηκε για υποψήφιος της Ν.Δ., χωρίς ο ίδιος να αντιδράσει, σήμερα δηλώνει οπαδός της πολιτικής «ουδετερότητας». Λες και οι Δήμοι, η Αυτοδιοίκηση, δεν βρίσκονται σε θεσμική, νομοθετική, οικονομική εξάρτηση και εναγκαλισμό από το κράτος και τις πολιτικές προτεραιότητες και αποφάσεις του.
Ναι, θα υπάρξουν πιθανώς και μία ή δύο υποψηφιότητες από τον χώρο της λεγόμενης παραδοσιακής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Που θα πιστοποιούν και αυτού του χώρου τα πολιτικά αδιέξοδα. Τους καλέσαμε δημόσια, όπως και την Λαϊκή Συσπείρωση, σε μια δημιουργική, δυναμική, ενωτική, νικηφόρα συμπαράταξη και συμμαχία. Αντί αυτής, προκρίθηκε η ευκαιριακή, αδιέξοδη, μόνο σε επίπεδο βαρύγδουπων διακηρύξεων παρουσία. Μακάρι, τα πράγματα να λύνονταν μόνο με την απουσία οποιασδήποτε δράσης και την ευκαιριακή παρουσία στις εκλογές. Θα ήταν ανέξοδο και ξεκούραστο.
Θα πούμε δυο λόγια και για μας.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία, μπορεί να καυχηθεί για την αριστερή της ταυτότητα και τα σαφή πολιτικά της χαρακτηριστικά. Μπορεί να αποδείξει, την πληρότητα των θέσεων της για όλα τα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών, μπορεί να αποδείξει την ενωτική και συνθετική της συμβολή. Στο πριν και ιδιαίτερα στο μετά. Διαθέτουμε την διάθεση και την πειστικότητα για αυτό. Στο δύσκολο πολιτικό τοπίο, θα νικήσουμε όλες τις αντιξοότητες και θα δυναμώσουμε την παρουσία μας.

Χρήστος Πατούχας