ΠΑΤΡΑ: Βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ – Παρέμβαση του Πέτρου Μαντά

Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έκανε την Τετάρτη 20 Mαρτίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου εναρμόνισης της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την προστασία του εμπορικού απορρήτου.
Στο νομοσχέδιο έχουν εισαχθεί μετά από πρόταση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, μέτρα για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ο οποίος συμμετέχει με όλους τους παραγωγικούς φορείς στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας.
Τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ εκπροσώπησαν στη συζήτηση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Μαντάς (πρόεδρος ΣΕΒΙ Πάτρας), ο Α΄ αντιπρόεδρος Λευτέρης Αντωνακάκης (πρόεδρος ΣΕΒΠ Ηρακλείου) και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Παρασκευάς Γραβουνιώτης (αντιπρόεδρος ΣΒΒ Ροδόπης).
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα θετικό για τα βιομηχανικά πάρκα, γιατί δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιαστούν οι κανονισμοί και οι αρχές λειτουργίας τους, που μέχρι σήμερα ήταν προβληματικοί.
Οπως είπε ο κ. Μαντάς, από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, οι ΒΙΠΕ δεν έχουν αλλάξει ως προς τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Ετσι, από θερμοκοιτίδες υποδοχής επιχειρηματικότητας που παρείχαν φθηνή γη, υποδομές και υπηρεσίες, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους με υποδομές που έχουν χρόνια να βελτιωθούν, με τεράστιο κόστος απόκτησης γης και διαχείρισης. Γι΄αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο της εξάπλωσης των άτυπων χώρων βιομηχανικής συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας, διαβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει μέχρι την ολομέλεια τις βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι θεσμικοί φορείς, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για τους στόχους του νομοσχεδίου, όσο και για το ότι πολλές από τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.