Ο Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν στα εγκαίνια του τζαμιού της Κριμαίας

«Έχω ήδη καλέσει τον πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας. Ξέρει για αυτό και, κατά την άποψή μου, αντέδρασε πολύ θετικά στην πρόταση αυτή. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα είναι πραγματικά, αν θα έχει χρόνο, την ευκαιρία να έρθει» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με την Τουρκία και φιλία με όλες τις χώρες.

Πρόταση από τον μουφτή

Η πρόταση είχε υποβληθεί από τον μουφτή των μουσουλμάνων της Κριμαίας, Χατζί Εμιράλι Αμπλάεφ: «Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω στα εναρκτήρια του τζαμιού της μητρόπολης και θα ήταν ίσως σκόπιμο να προσκαλέσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, δεν θα αρνηθεί», είχε πει ο μουφτής στον Πούτιν.

Το νέο τζαμί που βρίσκεται στη Συμφερούπολη καταλαμβάνει έκταση 5,7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα έχει χωρητικότητα περίπου 2.600 ατόμων. Το κτίριο αποτελείται από δύο τμήματα – το κεντρικό κτίριο με τρούλο και αυλή με κιονοστοιχίες και μιναρέδες.

Η κατασκευή του τζαμιού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, όλες οι παραδοσιακές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, συμβάλλουν εποικοδομητικά στη διαθρησκευτική ηρεμία.

«Εχουν χτισθεί πολλά τεμένη στη Ρωσία»

Οπως ανέφερε, πολλά τεμένη έχουν χτισθεί σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι μουσουλμάνοι της Κριμαίας έχουν ονειρευτεί εδώ και χρόνια το τζαμί.

«Ο αριθμός των μουσουλμάνων μας, που συνεχώς πηγαίνουν στο Χατζ, στη Σαουδική Αραβία, αυξάνεται. Είμαστε σε επαφή με τους φίλους μας στη Σαουδική Αραβία, μας βοηθούν να διασφαλίσουμε αυτά τα προσκυνήματα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε ο Πούτιν.