ΑΧΑΪΑ: Η επέτειος της 21ης Μαρτίου 1821 με τους πρωτοπόρους του Έθνους Καλαβρυτινούς

Με λαμπρότητα τα Καλάβρυτα γιόρτασαν την επέτειο της 21ης Μαρτίου 1821 και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, της πρώτης ελεύθερης πόλης της Ελλάδα.Στις 21 Μαρτίου του 1821, έλληνες επαναστάτες, με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Βασίλειο και Νικόλαο Πετμεζά, συγκεντρώθηκαν στην Αγία Λαύρα, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και ξεκίνησαν την ίδια ημέρα την πολιορκία στα Καλάβρυτα.
«Ηταν μορφές που έπραξαν το σωστό, που δεν συμβιβάστηκαν με τη σκλαβιά, δεν ανέχτηκαν να παραδοθούν σε μια πεισιθάνατη απραξία, διεκδίκησαν δυναμικά το ύψιστο αγαθό για τον ανθρώπινη ζωή και προκοπή, αυτό της ελευθερίας, φέρνοντας την αλλαγή που οι πραγματικοί ήρωες κομίζουν» ανέφερε χθες ο εκπαιδευτικός και βοηθός δημάρχου Νίκος Μαγκαφάς στα Προπύλαια του Καθεδρικού Ναού Καλαβρύτων κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
«Στο σημερινό ασταθές παγκόσμιο γίγνεσθαι η Ελλάδα οφείλει -με οδηγά το 1821- να πάψει να παράγει ευτέλεια. Είμαστε έθνος που στην ιστορική του πορεία παρήγε πολιτισμό και κόμιζε πρόταση που ενδιέφερε και ενδιαφέρει πανανθρώπινα. Η ιστορική ύπαρξη και η ποιότητα ζωής μας εξαρτώνται πρώτα από την πολιτιστική πρότασή μας στον σύγχρονο κόσμο και στη συνέχεια από τους οικονομικούς δείκτες. Από μια σύγχρονη, προοδευτική πολιτιστική πρόταση» συνέχισε ενώπιον αρχών και φορέων.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, η νέα εθνική αναγέννηση -με όρους του σήμερα- θα παραχθεί αφού «κτίσουμε σε στέρεες βάσεις το εκπαιδευτικό μας σύστημα, διδάξουμε σωστά τη γλώσσα και καλλιεργήσουμε στα σχολειά την κριτική σκέψη και αναζητήσουμε παντού την ανθρώπινη ποιότητα, που σίγουρα υπάρχει, αλλά συνήθως βρίσκεται στην αφάνεια.Τιτάνιο έργο, ανυπέρβλητο. Πόσο να σκάψει κάποιος, πόσα ξερόχορτα να ξεριζώσει, για να φυτέψει και να πιάσουν οι έφηβες ρίζες, εγγόνια των παλιών;» αναρωτήθηκε ο ομιλητής τονίζοντας όμως ότι «ο Ελληνας δεν είναι ηττοπαθής, αλλά εκ φύσεως αισιόδοξος».
«Κι αν γενεί το θαύμα, η Ελλάδα του 21ου αιώνα με εδραία αίσθηση αξιοπρέπειας και επίγνωση της πολιτιστικής της ιδιαιτερότητας θα αποτέλεί πρότυπο για μίμηση και θαυμασμό από φίλους και εχθρούς σε όλη τη γη. Ετσι, θα δικαιωθούν και οι μεγάλοι μας ήρωες» κατέληξε.
Της εκφώνησης του πανηγυρικού της ημέρας προηγήθηκε η Δοξολογία στο Ναό ενώ στη συνέχεια έγινε Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων.
Ακολούθησε παρέλαση μαθητών προ των επισήμων και η εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από τον θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος» και χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων.
Τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός και τη ΝΔ ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ Κων/νος Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας. Παρέστησαν ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρ. βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, ο πρ. βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημ. Κοντογιάννης κ.ά.