Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, στις 24 Μαρτίου του 1999. Στις 78 ημέρες των ανελέητων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών πραγματοποιήθηκαν 35.788 επιδρομές σε 200 πόλεις, ρίφθηκαν 500.000 βόμβες, εκ των οποίων οι 35.500 ήταν βόμβες διασποράς, που είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες. Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, πολλά από τα οποία ήταν μικρά παιδιά και άμαχοι. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια, υποδομές, γέφυρες και δρόμους. Οι «έξυπνες» ΝΑΤΟϊκές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργό πεδίο βολής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής.

Τους βομβαρδισμούς ακολούθησε η χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση του αμερικανονατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου. Η ΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτό ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Δεν ξεχνάμε, ότι πολλές από τις κυβερνήσεις της ήταν οι λεγόμενες «κεντροαριστερές» όπως στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ, στήριξε την επέμβαση και τον πόλεμο. Έδωσε γη και αέρα, λιμάνια και αεροδρόμια, τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της χώρας για να περάσουν οι νατοϊκοί δολοφόνοι. Από κοντά και ο προκάτοχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (ο λεγόμενος τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), που με το σύνθημα «Μιλόσεβιτς και Κλίντον σταματήστε τις ανθρωποθυσίες», εξίσωνε τα θύματα με τους θύτες και πρόσφερε κι αυτός άλλοθι στους ΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους.

Στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών αντιτάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αντιστάθηκαν οι γνήσιες αντιιμπεριαλιστικές – αντιπολεμικές και πατριωτικές δυνάμεις, μαζί και το κίνημά μας η ΕΕΔΥΕ, τα παιδιά με τις κόκκινες σημαίες, που για πάνω από τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα ξεσήκωναν το λαό κατά του πολέμου και της συμμετοχής της πατρίδας μας σ’ αυτόν. Κόντρα σε κόμματα και άλλους μηχανισμούς, που συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν, αποκάλυψαν στο λαό την αλήθεια για τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Με πολύμορφες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, με συνεχή αποκλεισμό του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με μπλοκάρισμα των δρόμων, των σιδηροδρομικών γραμμών και του αεροδρομίου, με πολλούς αποκλεισμούς στα σύνορα, επί τρεις μήνες ασταμάτητα, ο λαός μας κατάφερε να εμποδίσει και να καθυστερήσει την προώθηση των ΝΑΤΟϊκών φονιάδων στη Γιουγκοσλαβία.

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία έγινε στον απόηχο των αντεπαναστατικών ανατροπών στη Σοβιετική Ένωση και στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έδειξε το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του σοσιαλισμού για 50 ολόκληρα χρόνια, για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ακολούθησε μια σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων – στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και αλλού. Το ίδιο πρόσχημα, που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, την προστασία δήθεν του λαού από τον «αιμοσταγή δικτάτορα» Μιλόσεβιτς, το χρησιμοποίησαν και αργότερα στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία. Το ίδιο χρησιμοποιούν και σήμερα στη Βενεζουέλα ενάντια στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Επεμβαίνουν παντού, όπου υπάρχουν μη αρεστές κυβερνήσεις, για να βάλουν στο χέρι τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών.

Σήμερα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη, η Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα, η Βενεζουέλα αποτελούν τις θερμές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης. Στα Βαλκάνια, ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, πληθαίνουν οι Ευρωατλαντικές Βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η ΕυρωΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών που διατηρεί ατόφια τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και που αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγει το δρόμο για πολύ επικίνδυνα σενάρια αλλαγής συνόρων σε μια σειρά από χώρες των Βαλκανίων. Μας ανησυχεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ της Αλβανίας και του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου που ισχύει από τις αρχές του 2019, καθώς και τα σενάρια για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Κροατίας, οι σκέψεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», συμβάλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με τον αναβαθμισμένο ρόλο του « προτιμώμενου εταίρου » του ΝΑΤΟ και την ιδιότητα του «γεωπολιτικού μεντεσέ» του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού. Γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις θανάτου, γίνεται «σημαιοφόρος» για τα συμφέροντα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή αναλαμβάνοντας μια σειρά από επιθετικές πρωτοβουλίες, εμπλέκει το λαό σε θανάσιμες περιπέτειες, ξεπλένει τους μακελάρηδες των λαών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση! Να αξιοποιήσει την πείρα του, την ιστορική του γνώση, να κρίνει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων και αναγκών. Καλούμε το λαό να μη φοβηθεί, να βγει και πάλι μπροστά. Να οργανώσει την πάλη του, για το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στην υγεία, για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Να δυναμώσει το ρεύμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της πατρίδας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού είναι ικανή να βάλει εμπόδια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις επικείμενες πολλαπλές εκλογικές μάχες ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κριτήριο επιλογής τους αυτές τις εξελίξεις. Να δώσουν την πρέπουσα απάντηση, να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις που δεν αντιστέκονται, που δεν αγωνίζονται, που συμπορεύονται με τις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας τάξης της χώρας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και προωθούν τα συμφέροντά τους.

Με το σύνθημα:
«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»

ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της περιοχής. Να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης, όπου οι λαοί θα είναι οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους.

Η ΕΕΔΥΕ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την 20η επέτειο του πολέμου του 1999, που οργανώνει στο Βελιγράδι το «Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των ίσων» με τη στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με τη συμμετοχή πολυπληθούς αντιπροσωπείας 60 μελών και φίλων της οργάνωσης. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρός της Νίκος Ζώκας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και γι’ αυτόν το λόγο θα μεταβούν στη σερβική πρωτεύουσα ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, που θα εκπροσωπήσουν την οργάνωση στις εκδηλώσεις της επετείου.

Χρήστος Λαϊνάς