Στα πρόθυρα της κατάρρευσης τα «γεφύρια» του Τσίπρα

Το διπλό χτύπημα που δέχθηκε την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας, από την Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Κοτζιά δείχνουν πως οι «γέφυρες» που επιχειρεί προεκλογικά να στήσει το Μαξίμου με τον χώρο της κεντροαριστεράς αποδεικνείονται πρόχειρες και χωρίς στέρεες βάσεις.

Οι επικοινωνιακού τύπου κινήσεις, πάνω στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δείχνουν μέχρι στιγμής να πέφτουν στο κενό. Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην περίπτωση του Νίκου Κοτζιά όσο και με το ΚΙΝ.ΑΛ, πληρώνει για διαφορετικό λόγο στην κάθε περίπτωση την συγκυβέρνηση του με τους ΑΝ.ΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Η απομάκρυνση των στελεχών του «Πράττω» από το υπουργείο Εξωτερικών και ο διεμβολισμός του ΚΙΝ.ΑΛ σε συνδυασμό με την σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες δείχνουν πως οι «γέφυρες» μεταξύ των δύο πλευρών κόβονται.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να κάνει ανοίγματα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, άρχισε να χάνει του συμμάχους που συνεργάζονται ήδη με το κόμμα του. Η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά αποκάλυψε ότι τρία στελέχη του που είχαν μείνει σε θέσεις του ΥΠΕΞ αναγκάστηκαν σε παραίτηση. Χαρακτηρίζουν μάλιστα την κίνηση  «αδικαιολόγητη» και «ανεξήγητη». «Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του «Πράττω».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος λίγη ώρα μετά την επιστροφή του από την Αττάλεια της Τουρκίας, υποστήριξε ότι ουδέποτε ζητήθηκε η απομάκρυνση τους. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι αναφορές στην Θράκη προκαλούν ερωτήματα

Ωστόσο οι αναφορές της κίνησης «Πράττω» για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Θράκη φέρνοντας στην επιφάνεια μια άγνωστη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, «άναψαν φωτιές» προκαλώντας πολλά ερωτήματα και ανησυχία. «Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων».

Δεν σταματά όμως εκεί η ανακοίνωση με τον Νίκο Κοτζιά να προειδοποιεί ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες».

Ο «άσσος στο μανίκι» του Κοτζιά και η επιστροφή Τσίπρα

Ο Νίκος Κοτζιάς δείχνει διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα τις σχέσεις του με το Μαξίμου. Άλλωστε ποτέ δεν μπόρεσε να «χωνέψει» το «άδειασμα» του από τον Αλέξη Τσίπρα στην σύγκρουση που είχε ο τότε υπουργός Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι αποχώρησε ο ίδιος από την κυβέρνηση και όχι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Το «γυαλί» στις σχέσεις τους είχε ραγίσει και δύσκολα θα ξανακολούσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δείχνει να γνωρίζει πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και θέτει ένα θέμα στην επιφάνεια όταν ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο, όπως συνέβη και με το ζήτημα της Θράκης. Ωστόσο έχει ένα ακόμη κρυμμένο άσο στο μανίκι του την επιστολή παραίτησης που είχε δώσει στον Αλέξη Τσίπρα και ακόμα δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, παρά τις έντονες πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Σύνοδο Κορυφής και έχει ενημερωθεί για την κίνηση του Νίκου Κοτζιά. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ερωτηθεί στις δηλώσεις που γίνονται μετά το τέλος της συνόδου όχι τόσο για τις απομακρύνσεις των στελεχών αλλά για τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Πράττω για την θράκη.

Διεθνοποίησαν την κόντρα τους Τσίπρας – Γεννηματά

Η έντονη αντιπαράθεση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ έγινε γνωστή και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οικογένεια του οποίου εντάχθηκε τα τελευταία χρόνια και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα κάτι που αποτυπώθηκε στην συνέχεια και στην οικογενειακή φωτογραφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας «κάρφωσε» την Φώφη Γεννηματά για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για το γεγονός ότι αρνείται να συνεργαστεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ σήκωσε το «γάντι» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι επέλεξε να κυβερνήσει επί τέσσερα χρόνια με την κεντροδεξιά «Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί καθώς η επιχείρηση διεμβολισμού της κεντροαριστεράς που επιχειρεί το Μαξίμου με την εντάξει στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει την οργή της Χαριλάου Τρικούπη.

Επίθεση Ξενογιαννακοπούλου στην Γεννηματά

«Το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του κάνουν ό,τι μπορούν για να αυτοαπομονώνονται και τελικά να εκθέτουν τον δικό τους χώρο», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας την κριτική της Φώφης Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή παρουσία τους στο  Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «Kontra» η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «όταν είσαι στο εξωτερικό πρέπει να εκφράσεις τα συμφέροντα της χώρας σου με τις δικές σου πολιτικές απόψεις και όχι να κάνεις μια εξαγωγή μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».