Πλωτό αιολικό πάρκο στο Αιγαίο, με ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζουν Νορβηγοί επενδυτές

Ενα πλωτό αιολικό πάρκο, με δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζει να αναγείρει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία Equinor (η πρώην κρατική Statoil).

Οι Νορβηγοί θεωρούν ότι μια πλατφόρμα με ανεμογεννήτριες, λόγω των σχετικά χαμηλού ύψους κυμάτων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στη συγκεκριμένη «γωνιά» του Αιγαίου, θα αποτελεί ιδανική επένδυση για την περιοχή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόταση έχει ήδη συζητήσει ο Νορβηγός πρέσβης Γιορν Γκέλσταντ με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στις 12 Απριλίου οι επικεφαλής όλων των τμημάτων του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Equinor θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν σε συνέδριο αναλυτικά το ενδιαφέρον τους, μέσα και από το παράδειγμα του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο εγκατέστησαν πριν από μερικά χρόνια έξω από το Πίτερχεντ της Σκωτίας.

Ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά 

«Η Equinor εγκατέστησε το πάρκο ανεμογεννητριών ανατολικά της Σκωτίας -ένα πραγματικά πολύ πετυχημένο εγχείρημα- και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μια αντίστοιχη εφαρμογή αυτού του είδους της τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν τομέα, όπου διαπιστώνουμε μία κοινή βάση ενδιαφέροντος και χρήσιμων δυνατοτήτων», ανέφερε ο κ. Γκέλσταντ σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκέλσταντ, επιπλέον, εξήγησε ότι μέσα από τη λειτουργία ενός τέτοιου αιολικού πάρκου μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για 40.000 νοικοκυριά και παράλληλα να υποστηριχθεί το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20%, όπως απορρέει από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ.

Πλατφόρμα -άλλης χρήσης- της εταιρείας Equinor / Φωτογραφία: Facebook/EquinorΠλατφόρμα -άλλης χρήσης- της εταιρείας Equinor / Φωτογραφία: Facebook/Equinor

Ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα, λένε οι Νορβηγοί

Σε ό,τι αφορά πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας, ο πρέσβης επισήμανε ότι κι εκεί σχετίζονται με την ενέργεια και συγκεκριμένα τη μετατροπή των ενεργειακών συστημάτων στα πλοία. Όπως διευκρίνισε, τα ηλεκτρικά επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, όπως αυτά που έχουν δρομολογηθεί σε πορθμειακές γραμμές στη Νορβηγία, δύνανται να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, οι οποίες -βάσει της αυτονομίας που εξασφαλίζει η σημερινή τεχνολογία- μπορούν να τα δρομολογήσουν, για παράδειγμα, σε γραμμές από τον Πειραιά στην Τουρκία.

Σχετικά με το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ο πρέσβης παρατήρησε ότι «οι Νορβηγοί επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μια ενδιαφέρουσα χώρα, επειδή έχει υψηλά καταρτισμένο δυναμικό», ενώ ως αποτρεπτικούς για επενδύσεις παράγοντες ανέφερε το δικαστικό σύστημα, την πολυνομία, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και τις δυσκολίες στην επικοινωνία του επενδυτή με τη δημόσια διοίκηση. «Το δικαστικό σύστημα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, αν προκύψει κάποιο ζήτημα μπορεί να περάσουν οκτώ χρόνια, για να επιλυθεί δια της δικαστικής οδού και αυτό είναι ένα αντικίνητρο, γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν να εγκλωβίζονται σε δισεπίλυτα προβλήματα», σημείωσε ο πρέσβης. Πρόσθεσε, δε, ότι τα προβλήματα γραφειοκρατίας ιεραρχούνται πιο υψηλά ακόμη και από το θέμα της φορολόγησης, για την οποία οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τις συχνές αλλαγές και λιγότερο το ύψος της.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση νορβηγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχουν περί τις 15 ισχυρά παρούσες εταιρείες -χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός τα τελευταία χρόνια- σε τομείς όπως της ναυτιλίας, των αμυντικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συστημάτων για διόδια, ασφαλιστικών για ναυτιλιακές κ.α.

«Χρηματοδοτήσεις 120 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικότητα και Κοινωνία των Πολιτών»

Η Νορβηγία, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μαζί με την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, συνεισφέρουν μέσω χρηματοδοτικού μηχανισμού στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχες χώρες. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό, όπως εξήγησε ο κ. Γκέλσταντ, η Νορβηγία δέσμευσε για την Ελλάδα 120 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2021 για προγράμματα και πρωτοβουλίες, που συζητά και υλοποιεί σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Επαφές έχουν γίνει με τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ακούμε τα αιτήματά τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Υποστηρίξαμε προγράμματα για το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της φτώχειας, όμως πρέπει να κάνουμε και κάτι που να έχει προστιθέμενη αξία, ώστε να δημιουργήσουμε ελπίδα και δυνατότητες και για τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γκέλσταντ.

«Νέο πρόγραμμα για την Καινοτομία με ανοιχτή πρόσκληση»

Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το οποίο θα κατευθύνει κεφάλαια ύψους 22 εκατ. ευρώ απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, για χρηματοδοτήσεις στην Πράσινη Ενέργεια, τη Γαλάζια Ανάπτυξη (blue growth) και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει τρεις μήνες.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα. Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτηση και να συμμετέχει στο πρόγραμμα Innovation Business Greece. Η εναρκτήρια εκδήλωση γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στον Πειραιά, στις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Απριλίου στο Ηράκλειο και στις 11 Απριλίου στην Πάτρα. Ανοιχτή πρόσκληση σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να καταθέσει καλές καινοτόμες ιδέες για αξιολόγηση και αν πληροί τις προδιαγραφές να λάβει χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Είναι μία πρωτοβουλία που μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους καταρτισμένους επαγγελματίες. Βλέπουμε το brain drain, που δεν είναι καλό για τη χώρα -φυσικά δεν είναι κακό να υπάρχει η κινητικότητα να πηγαίνουν οι νέοι σε άλλες χώρες να μορφώνονται, να εκπαιδεύονται και να επιστρέφουν, να αλληλεπιδρούν και να επιστρέφουν, όμως βλέπουμε ότι κόβουν γέφυρες και δεν επιστρέφουν. Αυτό είναι τραγική απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Κάτι πρέπει να κάνουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν στη χώρα τους», επισήμανε ο πρέσβης.

«Η βέλτιστη πρακτική για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων»

Σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ο κ. Γκλέσταντ υπογράμμισε ότι η χώρα του εδώ και χρόνια επιχειρεί να αποδομήσει το στερεότυπο, που ταυτίζει την οικονομία της με τις δραστηριότητες γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Η Νορβηγία σήμερα ταυτίζεται με την τεχνολογία αιχμής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τη ναυτιλία, τη νέα ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποιημένη δημόσια διοίκηση», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τον φυσικό ορυκτό της πλούτο, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα το οικοσύστημα, διατηρώντας την κοινωνική ειρήνη και επιστρέφοντας τα κέρδη στην κοινωνία απάντησε: «Υπάρχουν πάντα περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σε αυτού τους είδους τις εκμεταλλεύσεις και πάντοτε υπάρχει και οργανωμένη εναντίωση, για τον φόβο της καταστροφής του οικοσυστήματος με τρόπο ανεπανόρθωτο. Αυτό που κάναμε στη Νορβηγία ήταν να συμμορφωθούμε με τις μελέτες σκοπιμότητας, τα σχέδια και στρατηγικές περιβαλλοντικής ασφάλειας. Δεν κάναμε ποτέ κάποια εξόρυξη σε περιοχή αν δεν ήμασταν βέβαιοι ότι είχαμε περιορίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον κίνδυνο καταστροφής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος. Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις την γεώτρηση χωρίς να έχεις πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας και χωρίς να έχεις σχέδιο αντιμετώπισης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά Όλα αυτά δεν πρέπει να γίνονται με βιασύνη, δεν μπορείς να γίνεις πετρελαιοπαραγωγό έθνος σε μία νύχτα, αλλά πρέπει να σχεδιάσεις προσεκτικά, βήμα- βήμα, με υπομονή και να αναπτύξεις συστήματα που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο».

Σχετικά με την κοινωνική ανταπόδοση εξήγησε πως το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη του λαού στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, που διαχειρίζονται τα έσοδα από τη δραστηριότητα.

«Ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στα hot-spots»

Στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα η Νορβηγία δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη υλοποίηση προγραμμάτων για το προσφυγικό και την απλοποίηση και διασύνδεση των διαδικασιών υποδοχής και ένταξης των προσφύγων. «Για την ενίσχυση του προγράμματος διαχείρισης αιτήσεων ασύλου, εστιάζουμε στο πώς να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στα hot-spots, που θα επικοινωνεί με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να γνωρίζει το υπουργείο τι συμβαίνει, για να είναι σε θέση να αναπροσαρμόζει τους πόρους του και να αντιμετωπίζει την κατάσταση αποτελεσματικά», εξήγησε ο πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

«Στα Διαβατά βρίσκονται άνθρωποι, τους οποίους δεν ξέρουμε πού να τους στείλουμε, παρά το ότι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή και έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου. Πρέπει να προχωρήσουν, κάτι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό συνδεσιμότητας ανάμεσα στις δομές υποδοχής, τις δομές διαχείρισης αιτήσεων ασύλου και της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία».

Ο κ. Γκέλσταντ ανέφερε πως η Νορβηγία το 2015 υποδέχθηκε περίπου 35.000 πρόσφυγες -Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους. Για την Ελλάδα είπε πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαχείρισή του «δεν είναι μόνο εθνική ευθύνη, είναι κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στην υποδοχή, τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής» και «ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να συμφωνήσει σε μια ενιαία πλατφόρμα, που θα ενοποιήσει όλες τις διαδικασίες στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος, τέλος, στο κομμάτι της συνεργασίας Ελλάδας- Νορβηγίας στον τομέα του πολιτισμού ο κ. Γκέλσταντ σημείωσε πως ήταν δυσαρεστημένος που στα προγράμματα δεν υπήρχε κάτι που να αφορά τη μουσική. «Είναι σημαντικό, γιατί η μουσική είναι πολύ εύκολο να χτίσει γέφυρες και έχουμε τόσα πολλά ταλέντα», είπε, γνωστοποιώντας πως σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση θα προχωρήσει συνεργασία, ώστε Έλληνες νέοι ανερχόμενοι μουσικοί να πηγαίνουν κάθε Σεπτέμβριο στη Νορβηγία και να συμμετέχουν στο φεστιβάλ Ultima και αντίστοιχα μουσικοί από τη Νορβηγία να έρχονται στην Ελλάδα.

Πηγή: Πλωτό αιολικό πάρκο στο Αιγαίο, με ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζουν Νορβηγοί επενδυτές | iefimerida.gr