Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 21-22 Μαρτίου. Κυρίαρχο θέμα της Συνόδου θα αποτελέσει το ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Οι ηγέτες θα εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε η Τερέζα Μέι, με την οποία αιτείται τρίμηνης παράτασης, έως τις 30 Ιουνίου, για την έξοδο. Θα κατατεθούν οι απόψεις για τη χρονική διάρκεια, καθώς και τυχόν κριτήρια που θα θέσει η ΕΕ προκειμένου να δεχθεί αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Κατά το δείπνο ηγετών, θα εξεταστεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πτυχών των σχέσεων αυτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τομέα διασυνδεσιμότητας. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Την επόμενη ημέρα, η συζήτηση θα εστιαστεί σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.
Δείτε επίσης