ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η ομιλία της Λιλίκας Δημακοπούλου για το 1821

«Οράματα και διχόνοιες το πρώτο έτος της Επαναστάσεως» είναι το θέμα που θα αναλύσει από το βήμα του αμφιθεάτρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η Λιλίκα Δημακοπούλου σήμερα και ώρα 19.30.
Η ομιλία της κα. Δημακοπούλου εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο:«Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ λέει την ιστορία του τόπου μας 1821-2021 -Οδεύοντας προς τη διακοσιετηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Οι παραπάνω φορείς συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών -με χρονικό ορίζοντα το 2021- από ιστορικούς και εν γένει άτομα του πνεύματος, στον οποίο προσεγγίζονται όψεις της Επανάστασης και κατατίθενται οι απόψεις των ομιλητών γι’ αυτή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να τιμηθεί η συγκεκριμένη επέτειος με την εγκυρότητα και την πολυφωνία που της αξίζει.
Η σημερινή είναι η δεύτερη διάλεξη της σειράς. Στη διάρκειά της η κα. Δημακοπούλου αναμένεται να φωτίσει τις διάφορες πτυχές της περιόδου εκείνης οι οποίες εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η ίδια δίνοντάς μας μια πρώτη εικόνα από τα όσα πρόκειται να παρουσιάσει απόψε μας είπε: «Στην ομιλία μου παρουσιάζω τα γεγονότα του πρώτου έτους του αγώνος της Ανεξαρτησίας εξ απόψεως πολιτικής δραστηριότητος και εσωτερικών συγκρούσεων από της αφίξεως του Δημητρίου Υψηλάντου. Κύριο βάρος αποδίδεται στη συγκέντρωση και τις συνομιλίες στα Βέρβαινα και στην προσπάθεια εξισορροπήσεως της εξουσίας μεταξύ Υψηλάντου και εντοπίων προκρίτων καθώς και το διχαστικό πνεύμα που είχε ήδη εκδηλωθεί μεταξύ διαφόρων συμφερόντων. Τα γεγονότα εκείνα διατηρούν μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα καθώς επανελήφθησαν πολλές φορές στη διαδρομή των 198 ετών της Ανεξαρτησίας μας».
Τη Λιλίκα Δημακοπούλου θα προλογίσει η σύμβουλος επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου.
Η κα. Δημακοπούλου είναι απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ της Νομικής σχολής με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία Δικαίου. Είναι συγγραφέας και μεταφράστρια ενώ κρατά και τη στήλη βιβλιοπαρουσίασης στην εφημερίδα «Εστία».