«Μας έδεσε και απειλούσε να μας κάψει»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τον Σενεγαλέζο που πυρπόλησε το λεωφορείο


Σοκαρισμένη παραμένει η ιταλική κοινωνία από την κίνηση του 47χρονου Σενεγαλέζου Οϊσείνου Σι που ζούσε στην Ιταλία από το 2004 να κρατήσει ομήρους περίπου 50 μαθητές τους οποίους μετέφερε με λεωφορείο πριν να βάλει φωτιά στο όχημα το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Μιλάνο ο Σι «είχε προσχεδιάσει εδώ και ημέρες την κίνησή του». Ο αστυνομικός ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο 47χρονος δεν φαίνεται να έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

«Ήταν δική μου επιλογή, δεν άντεχα να βλέπω νεκρά παιδιά στη Μεσόγειο, έγκυες γυναίκες και άντρες να φεύγουν από την Αφρική» φέρεται αν είπε ο Σι στους αστυνομικούς.

Η μαρτυρία μιας μαθήτριας σοκάρει: «Μας έδεσε και μας απειλούσε. Μας έλεγε ότι αν κουνηθούμε να ρίξει βενζίνη και θα ανάψει τη φωτιά. Έλεγε συνέχεια ότι οι άνθρωποι στην Αφρική πεθαίνουν και ότι για όλα ευθύνονται ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι. Μετά μας έσωσαν οι καραμπινιέροι». Άλλα παιδιά είπαν στους αστυνομικούς ότι ο 47χρονος φώναζε «κανείς δεν θα βγει από εδώ ζωντανός».

 

Τους καραμπινιέρους ειδοποίησαν οι γονείς ενός από τα παιδια που κατάφερε να τους ενημερώσει για όσα συνέβαιναν στο λεωφορείο. Οι αστυνομικοί αρχικά προσπάθησα να σταματήσουν το λεωφορείο δημιουργώντας ένα μπλόκο με τον 47χρονο να το «σπάει» πριν το λεωφορείο τελικά να σταματήσει λιγο μέτρα παρακάτω.

si-seneg
Όταν το λεωφορείο σταμάτησε ο Σι κατέβηκε από το όχημα κρατώντας έναν αναπτήρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, με τον οποίο έβαλε φωτιά ενώ οι καραμπανιέροι έτρεχαν να βγάλουν τα παιδιά από το πίσω μέρο σπάζοντας τα παράθυρα.

Ο εισαγγελέας του Μιλάνο ανακοίνωσε ότι ο 47χρονος είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις σεξουαλικής βίας και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Από όσα συνέβησαν κοντά στο Μιλάνο δώδεκα μαθητές και δύο ενήλικες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, καθώς είχαν εισπνεύσει καπνό ενώ και ο 47χρονος νοσηλεύεται καθώς έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια του.