ΑΧΑΪΑ: Από σήμερα, τα Καλάβρυτα τιμούν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Κοσμοσυρροή ξανά στα Καλάβρυτα, αυτή τη φορά για λόγο πατριωτικού ενδιαφέροντος. Σε συνδυασμό, βέβαια, με μια ευκαιρία ανοιξιάτικης αναψυχής, την οποία ενθαρρύνει, όπως σταθερά τελευταία συμβαίνει, ο νέος οδικός άξονας.
Από σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης απο τους Τούρκους ενώ οι εκδηλώσεις που αποτελούν μέρος του φετινού πολυήμερου εορταστικού προγράμματος, κορυφώνονται αυτή τη Δευτέρα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στην Αγία Λαύρα.
Η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων τιμάται αύριο με την καθιερωμένη Δοξολογία στις 10:15 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, κομμάτων και φορέων.
Η δοξολογία τελείται χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο βοηθός δημάρχου Νίκος Μαγκαφάς.
Ακολουθεί το Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων και στις 11:15 ξεκινά η παρέλαση μαθητών των δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων, προ των επισήμων.
Ωρα 11:30 γίνεται η αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Ομιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
Η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του ’21 εντός της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας κυριαρχεί και στο πρόγραμμα ανήμερα της Εθνικής Εορτής, αυτή τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πρωί της Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής, Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Αγίας Λαύρας.
Στις 12:40 μ.μ. μετά την αναπαράσταση της Ορκωμοσίας, γίνεται η Στρατιωτική Παρέλαση στα Καλάβρυτα, στις 12:50 η παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Σκεπαστού και στις 14:30 οι απονομές των επάθλων στους νικητές του 42ου Ποδηλατικού «Γύρου Θυσίας» στη διαδρομή Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή την αναπαράσταση και τις τελετές, ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, προγραμματίζονται χιλιάδες εκδρομείς ενώ, σύμφωνα με τον σύνδεσμο ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Καλαβρύτων, η πληρότητα για το τετραήμερο από μεθαύριο Παρασκευή 22 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 25, θα ξεπεράσει το 80%.