ΣτΕ: Οριστική έξοδος των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία

Την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ ανοίγει για όλες τις εργολαβικές εταιρίες φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία απορρίπτει οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν κατατεθεί από τους εργολάβους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης που σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων, παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργαζόμενους – και όχι σε εργολαβικές εταιρίες.

Με βάση την απόφαση αυτή του ΣτΕ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο αφορούσε η πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή των εργολάβων, προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής προκήρυξης στο ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις για τις 165 συνολικά θέσεις εργασίας στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης.

Την ίδια πεπατημένη καλεί το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσουν όλες οι διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων που χρησιμοποιούν εργολαβικές εταιρείες στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Μάλιστα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση πως θα σταλεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και τους Διοικητές των Νοσοκομείων.