ΠΑΤΡΑ: Ο Φωκίων Ζαΐμης, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου

Για παντελή έλλειψη στρατηγικής, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ως προς τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου της γενικής αεροπορίας και της προσέλκυσης αεροπορικού τουρισμού, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος (ΙΝΑΔΕ) και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Όλα από την αρχή» Φωκίων Ζαΐμης, μιλώντας την Κυριακή 17 Μαρτίου στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμη, σε επίπεδο στόλου, η γενική αεροπορία αριθμεί στην Ευρώπη πάνω από 50.000 μικρά και μεσαία αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις αεροπορικές εγκαταστάσεις της περιοχής (Ανδραβίδα, Άραξος, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Επιτάλιο, πεδία προσγείωσης), που όμως παραμένουν σήμερα αναξιοποίητες, αν και έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Η Δυτική Ελλάδα όπως τόνισε ο κ. Ζαϊμης, μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό κομμάτι αυτής της «πίτας» τουρισμού υψηλού εισοδήματος, αφού γειτνιάζει με την Δυτική Ευρώπη, διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και ένα παγκόσμιο brand name,  την Αρχαία Ολυμπία, ενώ είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα, που έχει στην ιδιοκτησία της ένα αεροδρόμιο, το Επιτάλιο Ηλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζαϊμης χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός, την εγκατάλειψη του αεροδρομίου του Επιταλίου τόσα χρόνια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και μαζί, των τεράστιων ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν τα υφιστάμενα αεροδρόμια της περιοχής (π.χ. Άραξος).

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΙΝΑΔΕ, με τις κατάλληλες πολιτικές, μπορούν να υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς των υποδομών, των αεροπορικών και παράλληλων υπηρεσιών (χώροι εστίασης, χώροι διαμονής VIP, χώροι logistics ευαίσθητων προϊόντων, συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, χώροι τεχνολογίας) ακόμα και της εκπαίδευσης πιλότων, τεχνικών, συνοδών και παράλληλων επαγγελμάτων, όπου οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια, θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Γι΄αυτό και κ. Ζαίμης τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση, ασκώντας πιέσεις για την ανάπτυξη του Αράξου και τη βελτίωση των υποδομών σύνδεσής του, με την Πάτρα και τον Πύργο.

Τέλος, επισήμανε ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου του Επιταλίου, μπορεί να γίνει με βασικό χρηματοοικονομικό μοχλό τα ΣΔΙΤ, ώστε να λειτουργήσει ως αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας και παράλληλα να υποδεχθεί εγκαταστάσεις φιλοξενίας και πρακτικής εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών, αλλά και εμπορικών δραστηριοτήτων, με μια βάση συντήρησης  αεροσκαφών κατά ΕΑSA.

 

Φωκίων Ζαΐμης

Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

6936-850951, 6936-850953

Φιλοποίμενος 30, 26221 Πάτρα

Όθωνος 10, 106 53 Αθήνα

Τηλ.210-3392500, Φαξ.210-3392318

press.zaimis@gmail.com