Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Ξεκίνησαν οι κηδείες των πρώτων δύο θυμάτων

Οι δύο πρώτες κηδείες θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας της περασμένης εβδομάδας σε δύο τεμένη ξεκίνησαν στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, τα δύο πρώτα θύματα κηδεύονται το νεκροταφείο του πάρκου Μεμόριαλ, όχι μακριά από το ένα από τα τεμένη.

Κηδεύονται δύο πρόσφυγες, πατέρας και γιος, που μετεγκαταστάθηκαν από τη Συρία στη Νέα Ζηλανδία πριν από λίγους μήνες.

Οι οικογένειες υπομένουν τη βασανιστική αναμονή για την ταυτοποίηση των θυμάτων και την παράδοση των πτωμάτων των δικών τους.

Βάσει του ισλαμικού νόμου, οι νεκροί πρέπει να κηδεύονται το συντομότερο αφού επέλθει ο θάνατος, θύμισε η ένωση μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν επέστρεψε σήμερα στην Κράιστσερτς. Επισκέφθηκε γυμνάσιο που έχασε δύο μαθητές όταν ο φερόμενος ως δράστης της σφαγής, ένας λευκός ρατσιστής, άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι μέσα στα δύο τεμένη την περασμένη Παρασκευή. Η Αρντέρν τόνισε στους συμμαθητές τους πως έχουν κάθε δικαίωμα να τους θρηνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

«Ποτέ μην υποτιμάτε πόση δύναμη έχει το να στέλνεις απλά ένα μήνυμα, ή το να σκέφτεσαι κάποιον», είπε σε συγκέντρωση στο σχολείο. Προέτρεψε τους μαθητές να μην βασανίζονται σκεπτόμενοι τον δράστη του μακελειού. «Μη λέτε καν τ’ όνομά του. Μην μείνετε σ’ αυτό», τους είπε.

Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση.