Επίθεση στην Ουτρέχτη: Ο δράστης είχε «IQ ραδικιού» και ποινικό μητρώο «από εδώ ως το Τόκιο», λένε γνωστοί του

Την ώρα που η ολλανδική αστυνομία ερευνά πιθανά τρομοκρατικά κίνητρα πίσω από την επίθεση στην Ουτρέχτη, γνωστοί του Γκιοκμέν Τανίς λένε ότι έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης κι ότι έχει τρελαθεί από την κατάχρηση ηρωίνης.

Ο γεννημένος στην Τουρκία 37χρονος είχε αποφυλακιστεί προσωρινά πριν από δύο εβδομάδες για μια υπόθεση βιασμού του 2017 όταν άνοιξε πυρ στο τραμ της πλατείας 24ης Οκτωβρίου της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

O 37χρονος Γκιοκμέν Τανίς (Φωτογραφία: Αστυνομία της Ουτρέχτης)

O 37χρονος Γκιοκμέν Τανίς (Φωτογραφία: Αστυνομία της Ουτρέχτης)

Γείτονές του λένε ότι έχει πολλά μπλεξίματα με το Νόμο, ότι ο φάκελός του στην αστυνομία «φθάνει από εδώ μέχρι το Τόκυο». Ένας εξ’ αυτών υποστήριξε δε ότι ο Τανίς έχει χάσει τα λογικά του από την υπερβολική χρήση ηρωίνης κι ότι «έχει IQ ραδικιού».

Συγγενείς του στην Τουρκία υποστήριξαν ότι ο 37χρονος άνοιξε πυρ κατά συγγενικού του προσώπου για «οικογενειακή υπόθεση» και στη συνέχεια πυροβόλησε εναντίον άλλων που επενέβησαν. Αλλά η αστυνομία της Ουτρέχτης και η εισαγγελία αποκάλυψαν ότι η μέχρι τώρα έρευνα δεν έδειξε κάποια συγγενική σχέση μεταξύ του δράστη και των θυμάτων, λόγος για τον οποίο εξετάζεται σοβαρά το σενάριο της τρομοκρατίας μετά και τον εντοπισμό επιστολής του Τάνις στο κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για να ξεφύγει, όπου ανέφερε ότι «τα έκανε όλα στο όνομα του Αλλάχ».

Η επίθεση συγκλόνισε την ολλανδική κοινή γνώμη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η επίθεση συγκλόνισε την ολλανδική κοινή γνώμη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τα τρία άτομα που έχασαν τις ζωές τους από τις σφαίρες του 37χρονου ήταν μια 19χρονη σερβιτόρα, ένας 49χρονος πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος σε εταιρεία σιδηροδρόμων κι ένας 28χρονος από τη γειτονιά του δράστη. Ενώ χαροπαλεύουν άλλα τρία άτομα: δύο νεαρές γυναίκες 20 και 21 ετών κι ένας 74χρονος.

Ο Τάνις είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση εις βάρος μιας 47χρονης. Αφέθηκε ελεύθερος αργότερα εν αναμονή της δίκης του, αλλά παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης και συνελήφθη και πάλι για να αφεθεί ξανά ελεύθερος στις αρχές Μαρτίου εν αναμονή ψυχιατρικής εξέτασης.

Το 2014 είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοκατοχή και απόπειρα κλοπής, αλλά αθωώθηκε για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Τους τελευταίους μήνες είχε προσθέσει άλλες δύο καταδίκες στο ποινικό του μητρώο για κλοπή από κατάστημα και διάρρηξη, αλλά είχε ασκήσει έφεση. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι κάποιοι συγγενείς του είχαν σχέσεις με φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά κι ότι ο Τάνις ήταν γνωστό ότι είχε πάρει την κάτω βόλτα μετά το διαζύγιό του προ διετίας.

Ο ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς ζήτησε να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκράπερχαους μετά την αποκάλυψη του εγκληματικού παρελθόντος του 37χρονου, θεωρώντας τον πολιτικά υπεύθυνο που ο Τάνις κυκλοφορούσε ελεύθερος.