Brexit: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε από την ΕΕ η Μέι

Αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, ωστόσο το κοινοβούλιο της χώρας έχει απορρίψει δύο φορές την συμφωνία αποχώρησης της Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναζητά παράταση ευελπιστώντας σε μία τρίτη προσπάθεια κύρωσης της συμφωνίας.

Η παράταση του Brexit απαιτεί την έγκριση των 27 υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ, τα οποία συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει απόφαση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα κι ότι πιθανόν να χρειαστεί νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις.

«Δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις, νέες διαπραγματεύσεις ή επιπλέον εγγυήσεις σε όσες έχουν ήδη δοθεί», είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk».

Η αναβολή που αναμένεται να ζητήσει η Μέι, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου. Οι επιλογές τώρα είναι μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Η Μέι μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τις επιλογές που υπάρχουν.