Υπουργείο Άμυνας: Ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους που έφυγαν λόγω κρίσης

advertisement

Στόχο τους ανυπότακτους που έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Δεν έχει να κάνει η ρύθμιση με τη φυγοστρατεία, αλλά με παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω οικονομικής κρίσης και θέλουν να επιστρέψουν ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων στρατευσίμων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, εφόσον θα καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκ 2020.

Με την παρούσα διάταξη επιτυγχάνεται κυρίως η μείωση του αριθμού των ανυποτάκτων οι οποίοι αποκτούν ένα σοβαρό κίνητρο για να καταταγούν στο παραπάνω χρονικό διάστημα αλλά και η οικονομική ελάφρυνση όσων, για διαφόρους λόγους, δεν κατέστη εφικτό να καταταγούν στον προβλεπόμενο χρόνο αλλά πλέον μπορούν.

Πρόκειται για σημαντική διάταξη, δεδομένου ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν στο εξωτερικό και να εργαστούν. «Το χρηματικό πόσο που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν για τους ίδιους και την οικογένειά τους δεν θα χρειαστεί να δαπανηθεί για την αποπληρωμή του ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ. Και φυσικά, δίνουμε ακόμη ένα κίνητρο αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα μας και να εργαστούν πλέον στον τόπο τους».

Σύμφωνα με το Militaire ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επανέλαβε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες όπως είπε έχουν πολλά χρόνια να γίνουν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, έκανε λόγο για 30.000 ανυπότακτους ενώ για το θέμα των προσλήψεων ανέφερε ότι  μπορούν γίνουν με τη λογική του «ένας προς ένα».

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το περιστατικό με τον αλεξιπτωτιστή με το «Μακεδονία Ξακουστή». Ο κ. Αποστολάκης διερωτήθηκε γιατί συνεχίζεται ο θόρυβος και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έχει απαγορευθεί η ανάκρουση του συγκεκριμένου εμβατηρίου. Όπως πρόσθεσε η διενέργεια της εξέτασης αφορά αποκλειστικά τους κανόνες ασφαλείας. «Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.