Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παραμένει σε θολό τοπίο το νέο ΔΣ

Σε κενά της νομοθεσίας αποδίδει το νεοεκλεγέν ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τις “παθογένειες” που καταγγέλθηκαν σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα το περασμένο Σάββατο.

Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε πως στις 16 Μαρτίου συγκλήθηκε το νέο ΔΣ για την εκλογή του προεδρείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε, πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, α’ αντιπρόεδρος η κυρία Άννα Μαστοράκου, β’ αντιπρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, γενικός γραμματέας ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, ταμίας ο κ. Βασίλειος Ψυχογυιός.

Ωστόσο, μέλη της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ, της πλειοψηφούσας “γαλάζιας” παράταξης, καθώς και της παράταξης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) έχουν καταγγείλει πως η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα είναι παράνομη διότι δεν έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα των Αρχαιρεσιών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως ορίζεται στη νομοθεσία που διέπει τον ΠΙΣ και την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με άλλη νομική εκτίμηση όμως, βάσει του νόμου 4512/2018 και του άρθρου 282, ο πλειοψηφών σύμβουλος, δηλαδή ο κ. Εξαδάκτυλος, έπρεπε μέσα σε οκτώ ημέρες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο. Η ημερομηνία των εκλογών του ΠΙΣ ήταν την 3η Μαρτίου όπου 380 πρόεδροι και εκλέκτορες Ιατρικών Συλλόγων ανέδειξαν τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για την επόμενη τριετία. Οι ενστάσεις, που υποβλήθηκαν, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Τι θα πράξει το υπουργείο Υγείας

Πάντως, τα μέλη του νέου προεδρείου γνωρίζουν τα προβλήματα και τη θολή εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα κενά και οι ασάφειες της νομοθεσίας και υποστηρίζουν πως οι κινήσεις και οι αποφάσεις τους δρομολογούνται με γνώμονα τις συμβουλές των νομικών επιτελείων τους για την επόμενη και σημαντική απο πολλές απόψεις για τον κλάδο τους, τριετία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου των Ελλήνων γιατρών. Έχουν ενημερωθεί, όπως αναφέρουν πηγές του ΠΙΣ, για το ενδεχόμενο το υπουργείο Υγείας να μην δεχθεί να επικυρώσει το προεδρείο εφόσον δεν προηγήθηκε η επικύρωση των Αρχαιρεσιών περιβάλλον από τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, όπως και για το ενδεχόμενο να προχωρήσει κανονικά η επικύρωση -κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη νομική ανάγνωση που θα κάνουν οι υπηρεσίες της Αριστοτέλους.

Διαπιστώθηκε νοθεία, αλλά δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναφορικά με τη νοθεία που καταγγέλθηκε, μέλη του ΠΙΣ μιλώντας στο ygeiamou.gr αναφέρουν πως η εξέταση των ενστάσεων πράγματι οδήγησε στη διαπίστωση ότι έπασχε η σταυροδοσία τουλάχιστον δύο υποψηφίων, ωστόσο οι σταυροί που είχαν “προστεθεί” δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σημειωτέον πως ο ένας έχει εκλεγεί στο ΔΣ και ο άλλος όχι. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως επειδή ό,τι παράτυπο διαπιστώθηκε, δεν αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα επέλθει κάποια αλλαγή.