Αυτές είναι οι ακριβότερες και οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη

Στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τις ακριβότερες πόλεις του πλανήτη φιγουράρει φέτος το Παρίσι μαζί με το Χονγκ και την πόλη-κράτος της Σινγκαπούρης.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες που τρεις πόλεις καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κατάλογο της Economist Intelligence Unit, η οποία συγκρίνει τις τιμές σε 133 πόλεις παγκοσμίως με στόχο να βοηθήσει εταιρείες να υπολογίσουν το κόστος διαβίωσης και τα οδοιπορικά για στελέχη τους που κάνουν επιχειρηματικά ταξίδια.

Η Πόλη του Φωτός, δεύτερη ακριβότερη στον αντίστοιχο περσινό κατάλογο, είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που περιλαμβάνονται στην κορυφαία δεκάδα.

Ζυρίχη και Γενεύη συμπληρώνουν τις πρώτες πέντε, ενώ η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην έβδομη θέση και το Λος Άντζελες στη δέκατη από τη 13η και τη 14η που είχαν πέρυσι λόγω του αποδυναμωμένου δολαρίου.

Σιγκαπούρη (πάνω) και Χονγκ Κονγκ (κάτω) βρίσκονται στην πρώτη θέση μαζί με το Παρίσι (Φωτογραφίες: ΑΡ)

Σιγκαπούρη (πάνω) και Χονγκ Κονγκ (κάτω) βρίσκονται στην πρώτη θέση μαζί με το Παρίσι (Φωτογραφίες: ΑΡ)

 

Η λίστα με τις δέκα ακριβότερες πόλεις του πλανήτη

1. Παρίσι, Σινγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ

4. Ζυρίχη

5. Γενεύη, Οζάκα (Ιαπωνία)

7.Σεούλ (Νότια Κορέα), Κοπεγχάγη, Νέα Υόρκη

10. Τελ Αβίβ, Λος Άντζελες

Η έρευνα συγκρίνει το κόστος διαφόρων ειδών, όπως το ψωμί, στις 133 πόλεις και στη συνέχεια διαπιστώνει αν οι τιμές έχουν ανέβει ή κατέβει, συγκρίνοντάς τες με το κόστος διαβίωσης στη Νέα Υόρκη.

 

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης, Ροξάνα Σλάβτσεβα, η γαλλική πρωτεύουσα περιλαμβάνεται από το 2003 στην κορυφαία δεκάδα των ακριβότερων πόλεων του πλανήτη, αφού μόνον το αλκοόλ, οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς και τα προϊόντα καπνού είναι ανταγωνιστικά αναφορικά με τη σχέση ποιότητας και τιμής σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μια επίσκεψη στο κομμωτήρια στοιχίζει π.χ. στις Παριζιάνες σχεδόν 120 δολάρια, ενώ στη Ζυρίχη σχεδόν 74 και περίπου 54 στην Οζάκα.

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις τείνουν να είναι ακριβότερες στις κατηγορίες των νοικοκυριών, της προσωπικής φροντίδας και της αναψυχής», επεσήμανε η Σλάβτσεβα.

Εκτός της κορυφαίας δεκάδας το κόστος ζωής στις κινεζικές πόλεις παραμένει σχετικά σταθερό, ενώ ανεβαίνουν στη λίστα οι προορισμοί της νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως επειδή έχει ακριβήνει το καλάθι της νοικοκυράς.

Οι δέκα φθηνότερες πόλεις του πλανήτη

Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έφεραν χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Βενεζουέλα στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Το Καράκας μάλιστα φιγουράρει τελευταίο, αφού ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα εκτοξεύτηκε πέρυσι στο εξωφρενικό 1.000.000% αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να κόψει νέο νόμισμα. Μια θέση ψηλότερα βρίσκεται η Δαμασκός της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο Συρίας…

1. Καράκας

2. Δαμασκός

3. Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)

4. Αλμάτι (Καζακστάν)

5. Μπανγκαλόρ (Ινδία)

6. Καράτσι (Πακιστάν), Λάγος (Νιγηρία)

7. Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Τσενάι (Ινδία)

8. Νέο Δελχί

Πηγή: BBC, Bloomberg