(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το πρόγραμμα «Equal Sport for all» για ισότητα, φιλία και χαρά

Μια ιδιαίτερη αθλητική διοργάνωση-εκδήλωση ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα : «Equal Sport for all» για τα άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες που βρίσκονται αποκλεισμένα από το μαζικό αθλητισμό, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Κλειστό Γήπεδο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τα παιδιά με αναπηρίες έδειξαν τις ικανότητές τους στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το τένις παίζοντας με μεικτές ομάδες φοιτητών κάνοντάς μας να δούμε, πρακτικά, την πλήρη ένταξή τους σε μια αθλητική δραστηριότητα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη εκδήλωση που γίνεται μετά από μια 6μηνη εκγύμναση των παιδιών σε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες.Πάτρα:«Equal Sport for all» για ισότητα, φιλία και χαρά (Φωτο)
Σε δηλώσεις του,ο καθηγητής Υγιεινής του τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος του ESFA, Απόστολος Βανταράκης, είπε: «Είναι το μόνο πρόγραμμα που οδηγεί τα παιδιά αυτά με αναπηρία και ψυχικές ασθένειες να βγουν από τους φορείς τους και να επισκεφτούν ένα ξεχωριστό χώρο -όπως το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο που μας φιλοξενεί- αλλά να ασχολούνται και με κάτι που τα χαροποιεί ιδιαίτερα. Ανεβάζει την ψυχολογία τους κι οδηγεί στην κοινωνικοποίησή τους γιατί προσφέρει φιλίες μεταξύ ΑμΕΑ διαφορετικών φορέων που δεν είχαν ποτέ συναντηθεί. Είναι ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλες 5 χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Κροατία, Βουλγαρία, Ισπανία)».
«Στο «Equal Sport for all», συνέχισε ο κ. Βανταράκης: «Αναπτύσσονται οδηγίες εκγύμνασης μαζικού αθλητισμού των ΑμΕΑ που βοηθούν στην αποφυγή του αθλητικού αποκλεισμού με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο ρόλος ενός Πανεπιστημίου είναι να αναπτύξει νέες διαδικασίες και στη συνέχεια να τις δώσει στην κοινωνία ώστε να εφαρμοστούν. Δείχνει ότι μια τέτοια ένταξη είναι πολύ κοντά κι αποτελεί θέμα του μυαλού μας, των αποφάσεων και των πρακτικών που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Εκείνο που ευελπιστούμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι να μπορέσει κάποιος δημόσιος φορέας, ακόμα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να το συνεχίσει.»
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν, εκτός του καθηγητή Απ. Βανταράκη που έκανε μια μικρή ενημέρωση για το έργο, οι προπονητές του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Ν. Βασιλείου και Α. Πολυδωρόπουλος. Στη συνέχεια έγινε απονομή μεταλλείων σε όσους συμμετείχαν. Παράλληλα, συμμετείχαν και οι φορείς ΑμΕΑ («Μέριμνα», «Μαχητές», «ΚΕΦΙΑΠ-ΠΠΓΝ», «ΑΛΚΥΟΝΗ», «ΣΟΨΥ») ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, και ο βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας-Πρόνοιας Αντώνης Χαροκόπος.
Τέλος, σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος του ΚΕΦΙΑΠ-ΠΓΝΠ, Βασίλης Γιαννακόπουλος τόνισε ότι το ΠΓΝΠ δέχτηκε να μετέχει με μεγάλη χαρά στο πρόγραμμα αυτό, μετά από πρόταση του κ. Βανταράκη: «Υπήρξε άμεση έγκριση από την διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα που όχι μόνο ανανεώνει τα αθλήματα κάθε φορά αλλά ανανεώνει και το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετέχουν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν αθλητισμό, χορό, να έρθουν κοντά με τη φύση, να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν με άλλα παιδιά.»