(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Συγκέντρωση στη πλατεία με κέρασμα καφέ από τους καταστηματάρχες που «απεργούν» – Παρόντες Πελετίδης και υποψήφιοι δήμαρχοι

Στην πλατεία Γεωργίου έχει στήσει σταντ ο ΣΚΕΑΝΑ και προσφέρει καφέ σε πολίτες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την απεργία που πραγματοποιούν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου.

Από το πρωί, έχουν περάσει δεκάδες συμπολίτες από το σημείο για να κεραστούν και να ενημερωθούν για τις δράσεις του Συλλόγου ώστε υπάρχει διαμαρτυρία για τις δυσκολίες που βιώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Η σημερινή Δευτέρα 18 Μαρτίου είναι μια σπάνια ημέρα. Συνηθισμένοι σχεδόν όλοι συνδυάζουμε το πρόγραμμά μας ή τον ελεύθερο χρόνο μας με τη συνοδεία ενός καφέ, σήμερα η παρέα αυτή δεν θα υπάρξει. Το σύνολο, πιθανότατα, των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην πόλη και την περιοχή, θα είναι κλειστό. Είναι μια κίνηση διαμαρτυρίας με παναχαϊκό χαρακτήρα. Ο κλάδος φωνάζει γιατί είναι υποχρεωμένος να σηκώσει τεράστια βάρη, που δεν τον αφήνουν να πάρει ανάσα. Ακόμα και όταν η δουλειά έχει ανταπόκριση και ζήτηση, η επιχείρηση δεινοπαθεί για να έχει μια στοιχειώδη κερδοφορία, την οποία εύκολα θα σκορπίσει μια περιστασιακή αναδουλειά.
Πριν μας κακοφανεί που θα πρέπει να βρούμε άλλη λύση για τον καφέ μας, ας δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του επιχειρηματία.
Είναι αλήθεια ότι, κυρίως λόγω της κρίσης που έπληξε όλα τα εργασιακά αντικείμενα, πολλοί στράφηκαν στην κατηγορία της αναψυχής, αναζητώντας μια λύση. Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε υπερεπαγγελματισμό και τεράστιο ανταγωνισμό. Συνέβη όμως και να αυξήσει η προσφορά τη ζήτηση: Η πελατεία αυξήθηκε, ενδεχομένως και λόγω της σχόλης που προκάλεσε η ύφεση. Αλλά και πάλι ο κλάδος δεν τα βγάζει πέρα. Πέφτει θύμα του φαινομένου να κυνηγάει η Πολιτεία ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει, και ό,τι μαγειρεύει, διψώντας για έσοδα.

Τα φαινόμενα απατούν, κι ας βλέπετε τα καταστήματα πολλές φορές γεμάτα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι χρεωμένες.
Τι συμβαίνει, δηλαδή; Αυξήσεις σε φόρους, εισφορές αλλά και στα προϊόντα. Οι επιχειρήσεις, απέναντι σε μια κοινωνία βάναυσα κουρεμένη στα εισοδήματα, δεν μετακύλησαν τις αυξήσεις αυτές στους τιμοκαταλόγους τους, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Τι λένει οι αριθμοί: Τα κέρδη της εστίασης άγγιζαν το 14%, όταν ο Φ.Π.Α ήταν 8%. Μόλις ο ΦΠΑ πέταξε στο 24% οδήγησε αμέσως σε αρνητική κερδοφορία -2%, που σημαίνει χρεοκοπία. Πλέον, οι επιχειρήσεις δουλεύουν μια ζημιά. «Κληθήκαμε να πληρώσουμε την οικονομική καταστροφή της χώρας» λένει οι επιχειρηματίες.
Τα ωράρια. Μιλάμε για έναν κλάδο αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν ακόμα 15 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα
Η απασχόληση. Υπολογίζεται ότι μαζί με τα συνεμπλεκόμενα επαγγέλματα η εστίαση απασχολεί το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και είναι υπεύθυνη για το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Αντί όμως η Πολιτεία να προστατεύει αυτή τη βιομηχανία, της επιτίθεται, επειδή τζιράρει χρήμα.
Το μισθολογικό κόστος: Μαζί με τις προσαυξήσεις 75% τις αργίες και τα σαββατοκύριακα, καθώς και τα νυχτερινά μετά τις 22:00, να αγγίζει το 47%. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να συντηρεί θέσεις εργασίας ή ότι αντιμετωπίζει την επιλογή της μαύρης απασχόλησης, όχι από κερδοσκοπία ή σκληρότητα αλλά από ανάγκη.
Υπάρχει μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αναφέρει πως για κάθε 1.000€ τζίρου μίας επιχείρησης εστίασης και αναψυχής, με τις υποχρεώσεις που το κράτος τις φορτώνει, αυτή πρέπει να συμπληρώνει 200 ευρώ από άλλα κεφάλαια, προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Ο κέρβερος: Οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα περιβάλλον αυστηρών ελέγχων και μηδενικής ανοχής. Αν κάτι ξεφύγει της ταμειακής μηχανής ή εντοπιστεί η υπέρβαση ωραρίου ενός υπαλλήλου, τα πρόστιμα είναι αμείλικτα και σχεδόν εξοντωτικά. Ο κλάδος σαφώς και ζητάει ελέγχους, οι οποίοι αποτελούν βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την τήρηση των νόμων, αλλά και για την προστασία των συναδέλφων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αλλά τι να πρωτοπρολάβεις: Η εστίαση και η αναψυχή βαρύνονται με 25 σημεία ελέγχου αλλά και 40 οικονομικές υποχρεώσεις τον μήνα.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.ΑΝ.Α.) στην πλατεία Γεωργίου, όπου οι καταστηματάρχες εξέφρασαν την αγωνία τους για την πορεία του κλάδου εξαιτίας του υψηλού ΦΠΑ και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που τους φέρνουν, όπως είπαν, προ αδιεξόδου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, μεταξύ άλλων, είπε:
«Εκ μέρους του Δήμου χαιρετίζω την κινητοποίηση. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι όποιος κάθεται και δεν αντιδρά, δεν παίρνει τίποτε. Όποιος έχει δίκαια αιτήματα, τα διεκδικεί και αγωνίζεται γι’ αυτά, στο τέλος κερδίζει.
Τα αιτήματά σας είναι δίκαια και τα στηρίζουμε. Είστε κομμάτι της πόλης μας, είστε βιοπαλαιστές και μικρομεσαίοι επαγγελματίες που σας επιβάλλουν αυτά τα μέτρα με ένα προφανή σκοπό, να κλείσετε και να περάσουν οι υπηρεσίες που προσφέρετε στα χέρια των μεγάλων πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. Είναι μέτρα που στοχεύουν στην συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων και στην επαγγελματική σας εξόντωση.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή συνεργαστήκαμε και θα συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογό σας και έχουμε μειώσει την τιμή των κοινόχρηστων χώρων που πολλές φορές φθάνει το 50%. Προχωρήσαμε σε διαγραφή ή μείωση προστίμων και προσαυξήσεων κάνοντας ταυτόχρονα και ρύθμιση σε παλιά χρέη. Έγκαιρα είδαμε το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της αναγκαστικής είσπραξης των χρεών προς τον Δήμο. Εμείς διεκδικήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει την δυνατότητα να εξετάζει την κάθε περίπτωση οφειλής και των επαγγελματιών και να διαγράφει ή να μειώνει πρόστιμα και προσαυξήσεις και να κάνει διευκολύνσεις.
Η θέση μας αυτή έγινε θέση κι άλλων Δήμων, καταφέραμε να γίνει και θέση της ΚΕΔΕ και έρχεται τώρα στην Βουλή ως τροπολογία προς ψήφιση. Για να δούμε λοιπόν ποιοι από αυτούς που λένε τα μεγάλα λόγια θα την στηρίξουν; Ποιοι θα δώσουν το δικαίωμα στους Δήμους και στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν και να δίνουν «ανάσα» σε όσους επαγγελματίες είναι με την «θηλιά στο λαιμό»;
Κλείνοντας σας λέω ότι εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε μαζί σας γιατί έχετε δίκαιο, γιατί ο αγώνας σας είναι αγώνας της πόλης μας, ο λαός βρίσκεται σε ανεργία και φτώχεια που εκφράζεται και στο χώρο της εστίασης.
Στον αγώνα λοιπόν όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Παπαδημάτος συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη συγκέντρωση των καταστηματαρχών εστίασης, στα πλαίσια της 24ωρης κινητοποίησης του ΣΚΕΑΝΑ. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδημάτος επισήμανε τα εξής:
“Είμαστε σήμερα εδώ στο πλευρό των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής. Κοντά στην μικρομεσαία επιχείρηση που παράγει και δημιουργεί θέσεις εργασίας, την ίδια ώρα που το Κράτος την συνθλίβει με υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις.

Συγχαρητήρια στον ΣΚΕΑΝΑ για αυτή την μεγάλη κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών εστίασης της πόλης μας και την οποία στήριξαν και οι Πατρινοί καταναλωτές. Δεσμευόμαστε πως θα στηρίξουμε στην πράξη και με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους”