(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η Εκπαιδευτική Δράση – Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας/ Πολιτιστικά Θέματα δια μέσου της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων κας Ευφροσύνης Κωσταρά, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων της Πολυφωνικής, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, όπου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση: «Η Ποίηση στο εδώλιο μαζί και η Σελήνη» του Ανδρέα Κασσέτα σε διασκευή – σκηνοθεσία της κας Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου.
Ο χώρος του αμφιθεάτρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών μετατράπηκε σε αίθουσα δικαστηρίου, όπου διεξήχθη η ανατρεπτική δίκη της Ποίησης και της Σελήνης από την Κοινή Λογική. Οι παρευρισκόμενοι θεατές παρακολούθησαν τις κατηγορίες της πολιτικής αγωγής, άκουσαν τους μάρτυρες υπεράσπισης, ταξίδεψαν μαζί τους στους αιώνες και έδωσαν τη δική τους «ετυμηγορία», απολαμβάνοντας ένα υπέροχο θεατρικό έργο εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.
Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν πολλοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και τοπικών φορέων, προλόγισαν εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η μουσειολόγος κ. Γεωργία Μανωλοπούλου και εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Ευφροσύνη Κωσταρά. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πολυφωνικής Πάτρας κ. Σταύρος Σολωμός και εκ μέρους του Δήμου Πατρέων η κ. Χρύσα Γεραγά, Τοπική Συντονίστρια Πάτρας Δικτύων FAIC, ALDA, ICC, και η κ. Ήρα Κουρή, π. Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων Δ. Πατρέων.
Η δράση εντάχθηκε στην ενεργοποίηση του Δήμου Πατρέων ως μέλος στο διεθνές δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» (InterCultural Cities-ICC) του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο δίκτυο “ALDA: European Association for Local Democracy”, καθώς επίσης και στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Ρατσισμού 2019». Υποστηρίζεται από το δίκτυο “UNITED” (με έδρα την Ολλανδία) και εντάσσεται στην υλοποίηση από το Δήμο Πατρέων του διακρατικού έργου “Shaping Fair Cities”.
Τους χαρακτήρες ενσάρκωσαν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής (ενηλίκων): Γιώτα Βασιλακοπούλου (Υπατία), Καλυψώ Γαλάνη (Πρόεδρος), Δήμητρα Γκολφινοπούλου (Μαρία Πολυδούρη), Αθηνά Καβαλιεράτου (Συνήγορος υπεράσπισης), Χάρης Κανελλόπουλος (Κικέρων), Αλεξία Κατριμπούζα (Φρίντα Κάλο), Αντωνία Κατριμπούζα (Σελήνη), Αγγελική Λινάρδου (Αστυνομικό όργανο), Χριστίνα Λυκούδη (Γραμματέας), Αγγελική Νάκου (Εισαγγελέας), Χρήστος Ξάνθης (Πολιτική Αγωγή), Κων/νος Οικονομόπουλος (Πωλ Ντέσμοντ), Σοφία Οικονόμου (Ποίηση), Ιάσονας Πανέτας – Φελούρης (Κωστής Παλαμάς), Χαράλαμπος Παπαδάκης (Νηλ Άρμστρονγκ), Κων/να Σαμαρά (Σαπφώ), Βασίλης Σκαραμαγκάς (Γουίλιαμ Σαίξπηρ), Διονύσης Τουλιάτος (Γαλιλαίος), Λορεάνα Τσούκα (Αφηγήτρια), Αγγελική Παναγιωτακοπούλου και Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος (Ακροατήριο).
Την παράσταση έντυσαν μουσικά με τις υπέροχες μελωδίες τους η καθηγήτρια Αλμπένα Πένκοβα στο πιάνο και ο Κώστας Οικονομόπουλος στο σαξόφωνο. Τραγούδησαν η Ελένη Βλάχου και η Ντίνα Παπαλεξοπούλου (σπουδάστριες της σχολής σύγχρονου τραγουδιού του Ωδείου της Πολυφωνικής, τάξης Χρύσας Πανταζοπούλου), ενώ η Γιώτα Σακελλαρίου και ο Μιχάλης Τσιρώνης με το ρομαντικό χορό τους μετέδωσαν στο κοινό τη μαγεία του έρωτα που υμνεί η ποίηση.
Η ενδυματολογική επιμέλεια ήταν της Δόμνας Τεκτωνίδου, που έδωσε την ξεχωριστή πινελιά της σε κάθε έναν από τους ήρωες της παράστασης, και το μακιγιάζ επιμελήθηκε η Αγγελική Γραικούση.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και το πολυπληθές κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση!