Άγρια δολοφονία δημοσιογράφου στην Ονδούρα

Ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο νότιο τμήμα της Ονδούρας δολοφονήθηκε την Κυριακή, ανέφεραν η αστυνομία και δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η αστυνομία στη Νακαόμε Βάγιε, 100 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι ο Λεονάρδο Γκαμπριέλ Ερνάντες, 54 χρονών, τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες και υπέκυψε σε κλινική όπου διακομίστηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε η αστυνομία, ενώ ο δημοσιογράφος βρισκόταν στον δρόμο, ένας άνδρας τον σταμάτησε και «τον πυροβόλησε επανειλημμένα».

Ο Ερνάντες εργαζόταν για τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Valle TV. Μια μη κυβερνητική οργάνωση, η Επιτροπή για την Ελεύθερη Έκφραση, διευκρίνισε ότι ήταν αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής «El pueblo habla» («Ο λαός μιλάει»).

Ένας άλλος δημοσιογράφος στην περιοχή, ο Χούλιο Λόπες, σημείωσε ότι το κίνητρο του φόνου του Ερνάντες, γνωστού διότι εναντιωνόταν στην κυβέρνηση, δεν είναι σαφές προς το παρόν.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δολοφονία αυξάνει σε τουλάχιστον 77 τον αριθμό των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων σε ΜΜΕ στην Ονδούρα που έχουν δολοφονηθεί από το 2001.

Ο εκπρόσωπος της Eπιτροπής Χούλιο Βελάσκες κατήγγειλε ότι το 92% αυτών των φόνων μένει ατιμώρητο, καθώς δεν γίνονται σοβαρές έρευνες.