ΠΑΤΡΑ: Ολοκλρώνεται σήμερα το τριήμερο για τις start up στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Το Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Match and Develop a Startup», και σε συνεργασία με την Patras IQ, το Mindspace, το Orange Grove Patras και το Pos4Work, φιλοξενεί στις 15, 16 και 17 Μαρτίου 2019, 3ήμερη εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Μιχαλακοπούλου 58).

 

Υβρίδια ελιάς που γίνονται μπονσάι, αντικλεπτικοί καθρέπτες αυτοκινήτων που αναγνωρίζουν τον οδηγό, υπολείμματα καφέ που μετατρέπονται σε υπερτροφές, ηλεκτρικοί σταθμοί ενέργειας από υδρογόνο, μεμβράνες προστασίας έργων τέχνης από διαστημικά υλικά, ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπορίας αγροτικών προϊόντων και μηχανές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την κίνηση του νερού.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωτότυπες ιδέες που παρουσιάστηκαν στον τριήμερο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας Match and Develop a Startup, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών πρότζεκτ.
Οι 25 ομάδες εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα ενθάρρυνσης και ανάπτυξης των ιδεών τους και παράλληλα έρχονται σε επαφή με έμπειρους επιχειρηματίες και εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, για να πάρουν συμβουλές, πώς να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση.
Πρόκειται για σκέλος του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds, για τη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Εκτός όμως, από τη διαγωνιστική φάση, έμφαση δίνεται και στην ώθηση των επιλεγμένων ιδεών. Στο πλαίσιο αυτό, τις εργασίες του Match and Develop a Startup παρακολουθούν και εκπρόσωποι χρηματοδοτικών σχημάτων αλλά και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Bayer.
Τα «βλαστάρια» της επιχειρηματικότητας, ανέλαβαν χθες να καθοδηγήσουν, επιχειρηματίες μέντορες. Μεταξύ των δεύτερων ήταν και ο ομότιμος καθηγητής και συνιδρυτής της Helbio, Ξενοφών Βερύκιος. Η εταιρεία του φτιάχνει σταθμούς παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, σε αγορές από την Βραζιλία μέχρι την Απω Ανατολή.
Διακρίναμε ακόμα τον επιχειρηματία Αντώνη Σπετσέρη, της ομώνυμης επιχείρησης αντιπροσώπευσης και διανομής προϊόντων, τον βραβευμένο επιχειρηματία και ιδρυτή της ΤΟΒΕΑ και του Sea Track Ιγνάτιο Φωτίου, αλλά και τον αποκαλούμενο «πατέρα» των startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα, Νίκο Ιωάννου, ιδρυτή της δημοφιλούς πλατφόρμας delivery.gr.
Εκεί ήταν και ο Γιώργος Ντάνος, ο πατρινός μηχανολόγος μηχανικός που ξεκίνησε από το υπόγειο του σπιτιού του, να φτιάχνει σπιτική μπύρα, κατάφερε να διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τις συνταγές του και εδώ και λίγο καιρό βγάζει στην αγορά την μπύρα Αμούσα. Ανέλαβε να καθοδηγήσει μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών που θέλουν να φτιάξουν τα δικά τους βιολογικά λικέρ χωρίς ζάχαρη.
Ο Σπήλιος Ζερβός, στέλεχος της εταιρείας IDEAL Μανιατόπουλος, ανέλαβε να καθοδηγήσει τον Δημήτρη Μπαλωμένο που έχει μια ιδέα σταθμού φόρτισης πόλης, ενώ από την Rezos Brands, η Ευγενία Καραμούζη, έδωσε συμβουλές σε δύο φοιτητές που σχεδιάζουν ένα σύστημα αύξησης της τυροποίησης.
O εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας Δημήτρης Κουνιάκης, παρουσίασε μια ιδέα μετατροπής της διδασκαλίας σε παιχνίδι, ώστε το μάθημα να γίνεται πιο ελκυστικό και πιο αποδοτικό για τα παιδιά, ενώ ο Αγγελος Αγγελακόπουλος παρουσίασε ένα σχέδιο σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, για την ανάπτυξη εναλλακτικών αλεύρων, που θα είναι ελεύθερα γλουτένης, για να διατίθενται μέσω φαρμακείων.
Πριν από λίγα χρόνια άνοιξε τα φτερά του από την Πάτρα και έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Παναγιώτης Τσάκας, συνιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού μάρκετινγκ Susurrus, επέστρεψε στην πόλη όπου φοιτούσε, αυτή τη φορά σε ρόλο μέντορα για τη νεοφυή επιχείρηση Λιόφυλλο, που αναπτύσσει εναλλακτικά πάνελ συσκευασίας από υπολείμματα ελιάς.
Πολλές ακόμα ιδέες παρουσιάστηκαν τιρήμερο στο Match and Develop a Startup, όπως η δημιουργία και διαχείριση ενός σύγχρονου ευφυούς συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης περιβαλλοντικών ρύπων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ένα ηλεκτρονικό σύστημα για συλλογή γεωργικών δεδομένων, κ.ά.
Κάποιες από αυτές θα επιλεγούν σήμερα ως οι καλύτερες, όμως η μαζική συμμετοχή όχι μόνο από νεαρούς φοιτητές, αλλά και από μεγαλύτερους σε ηλικία, δείχνει ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η εξωστρέφεια, προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.