ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συναυλία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα: «Η γνώση είναι συχνά οδυνηρή»

Ηταν μία συναυλία μνήμης για τα 75 χρόνια από τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στα Καλάβρυτα, η τελευταία κοινή παρουσία των δύο χορωδιών στη Γερμανία, μετά από τις συναυλίες τους σε Κολωνία και Βόννη. Η τελευταία αυτή συναυλία στις 26 Ιανουαρίου ήταν φιλοξενούμενη στην εκκλησία «Jesus Christus Kirche» στο Βερολίνο.
Παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ μεταξύ των 400 και πλέον ακροατών, οι οποίοι επιβράβευσαν με θερμό χειροκρότημα το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.
Παλαιότερα η χορωδία του Deutsche Welle είχε εμφανιστεί σε πολλές ελληνικές πόλεις για να προωθήσει τη συμφιλίωση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών ενώ τα μέλη της είχαν επισκεφθεί και το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
«Πριν από το ταξίδι στα Καλάβρυτα δεν είχαμε ακούσει τίποτε. Φυσικά πήραμε πληροφορίες πριν πάμε στην πόλη αλλά το να είσαι εκεί είναι διαφορετικό», δήλωσε το μέλος της χορωδίας της DW, Grant Sanderson, προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, με γνώση για το Απαρτχάιντ. «Είναι λάθος, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. Το ποια είναι η ιστορία του τόπου και τι σήμερα σημαίνει για τους Ελληνες, δεν μου ήταν σαφές πριν. Οπως και για τα περισσότερα μέλη της χορωδίας. Είδαμε εκεί ένα μουσείο να διατηρεί τη μνήμη ζωντανή. Τα Καλάβρυτα αντιπροσωπεύουν τα εγκλήματα πολέμου, την αντίσταση αλλά και την αποκατάσταση. Στο μουσείο και στο χώρο του ξενοδοχείου η ιστορία παρέμεινε ζωντανή πριν από τον πόλεμο» συμπλήρωσε.
Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ελλάδος Δασκαρόλης αναφέρθηκε στο κενό ενημέρωσης, που υπάρχει στη Γερμανία για τα γερμανικά εγκλήματα την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα και τόνισε: «Η γνώση της ιστορίας είναι συχνά οδυνηρή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μας ελευθερώσει από τη σκοτεινή πλευρά της. Η ειλικρίνεια είναι ο δρόμος».
Η Ειρήνη Αναστασοπούλου από την Deutsche Welle αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χορωδιών, με κορυφαία στιγμή το Ορατόριο Καλαβρύτων του συνθέτη Gerhard Folkerts, σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Το Ορατόριο είναι αφιερωμένο στη νεολαία των Καλαβρύτων και στόχο έχει να μεταδώσει το μήνυμα για να μην επανηληφθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.
Ο συνθέτης εργάζεται ως πιανίστας και έχει συναντηθεί και συνομιλήσει πολλές φορές με το Μίκη Θεοδωράκη. Τις κοινές εμφανίσεις των δύο χορωδιών επί Γερμανικού εδάφους στήριξε το γερμανικό υπουργείου Εξωτερικών.
Η παρουσία της Deutsche Welle στην Αθήνα στήριξε τον οργανισμό «Ολοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΙ και της Αρχιεπισκοπής με έσοδα για απόρους των Καλαβρύτων.
Από την Αθήνα ειδικά για τις συναυλίες στη Γερμανία βρέθηκε ο Γιάννης Σπανολιός, ψυχή του ‘Όλοι Μαζί Μπορούμε’, που αγκάλιασε αμέσως την πρωτοβουλία. «Για μας ήταν από την αρχή αυτονόητο να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια» δήλωσε στη Deutsche Welle.
Τα έσοδα από τις συναυλίες θα διατεθούν υπό μορφή ειδών στο κοινωνικό παντοπωλείο των Καλαβρύτων.