5G και Πάτρα

( με αφορμή παρεμβάσεις και δηλώσεις της Ώρας Πατρών και μελών της και άλλων δημοτικών παρατάξεων, που ορκίζονται στην «εξυπνάδα» της πόλης)
Πάτρα 16 Μαρτίου 2019
Έξυπνη πόλη, το τραίνο της ανάπτυξης, δουλειά για νέους. Όμορφα λόγια, πολυακουσμένα. Σε μια πόλη που έχει πληρώσει με ανεργία και υπανάπτυξη πολύ πριν τα μνημόνια, είναι βάλσαμο αυτά τα λογάκια. Είναι όμως;
Το 5G είναι η εξέλιξη της σημερινής μετάδοσης πληροφοριών μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) και η υλοποίηση νέων, ταχύτερων εφαρμογών σε εμπορική χρήση, πέραν των 3 και 4G που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία. Το παράδειγμα των Τρικάλων που προγραμματίζουν με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας να κυκλοφορούν λεωφορεία χωρίς οδηγό, είναι το πιο πολυπαιγμένο στην επαρχία των Πατρών από τους θιασώτες των «νέων» τεχνολογιών.
Το 5G είναι η βάση ενός νέου εμπορίου. Η ανάπτυξη των ταχυτήτων μετάδοσης της πληροφορίας εμπεριέχει την κατίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου έναντι του φυσικού, τη συνεχή καταγραφή ενεργειακής κατανάλωσης και χρήσης οικιακών και άλλων συσκευών μέσω των έξυπνων μετρητών, την παρακολούθηση καταναλωτικών και άλλων συνηθειών των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων.
Για να επιτευχθεί αυτό το δυστοπικό αναπτυξιακό μέλλον, είναι απαραίτητη η λειτουργία 50000 κεραιών στον αστικό ιστό της πόλης μας, με παράλληλη και για πολλά χρόνια τη συνύπαρξη των κεραιοσυστημάτων 3 και 4 G, μιας και χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία για την εμφάνιση και επέκταση συσκευών που να μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία 5G.
Το 5G προϋποθέτει τη χρήση υπερυψηλών συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η χρήση αυτή θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, αυξομειούμενη σε ένταση ανάλογα με τη χρήση των συσκευών. Αυτές οι τεχνολογίες οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που θα υπόκεινται σε συνεχή έκθεση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Κι εκεί σταματούν οι λαλίστατοι αναπτυξιολάγνοι της Ώρας Πατρών και συναφών παρατάξεων, μιας και το μόνο που κάνουν είναι να παπαγαλίζουν «επιστημονικούς» αφορισμούς για την ασφάλεια της Η/Μ ακτινοβολίας και να κατακεραυνώνουν τους κατοίκους των συνοικιών που αντιδρούν στην αυθαίρετη εμφύτευση κεραιοσυστημάτων στις γειτονιές τους από τις 3 αδελφές εταιρίες που κυριαρχούν στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι, χρόνια πριν, οι ίδιοι άνθρωποι, δήλωναν συμπαραστάτες ανάλογων κινητοποιήσεων κατοίκων, την ίδια περίοδο που ο πολιτικός τους φορέας δήλωνε αντιμνημονιακός.
Είμαστε, εδώ και χρόνια, κοινωνοί επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν ότι η σημερινή εκτεταμένη χρήση της ΗΜΑ μέσω των κινητών τηλεφώνων και των κεραιοσυστημάτων οδηγεί σε βιολογικά φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές διαταραχές και νόσους: καρκινογενέσεις, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Είμαστε κοινωνοί ότι τα λεγόμενα όρια ασφαλείας για την έκθεση στην ΗΜΑ που θεσπίστηκαν πριν από 20 χρόνια, αφορούσαν θερμικές και όχι βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό και υπάρχουν επιστήμονες κύρους που τα αμφισβητούν και θεωρούν τη χρήση τους από την πολιτεία ως μέρος της διαπλοκής της με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
Πρόσφατα στην πόλη μας παρακολουθήσαμε επιστημονική ημερίδα από την «Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την προστασία της υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία», με συμμετοχή παγκοσμίως καταξιωμένων ερευνητων. Όλοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη «πιλοτική» εφαρμογή του 5G στην Πάτρα θεωρώντας ότι προχωρούμε στην υπαγωγή της πόλης και του όλου πληθυσμού της σε ένα πείραμα που τα αποτελέσματά του ακόμη είναι προς διερεύνηση. Η αδιαφάνεια που έχουν λειτουργήσει οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας 25 χρόνια τώρα και η άρση κάθε νομικού εμποδίου για την εμφύτευση κεραιών που αποτυπώνεται στο νέο σχέδιο νόμου για την ΗΜΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ορίζουν το μέλλον του 5G στην πόλη μας.
Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε, ότι ο επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος για το θέμα της ΗΜΑ, είναι εκτεταμένος και ο παγκόσμιος προβληματισμός της ανεξάρτητης επιστημονικής κοινότητας είναι ήδη πολύ ισχυρός. Δεν προβληματίζει κανέναν άραγε η επιλογή της «πιλοτικής εφαρμογής»; Μήπως είναι επιλογή αθόρυβης διείσδυσης, πριν οι κοινωνικές αντιδράσεις κορυφωθούν;
Η κινητοποίηση ανήσυχων συμπολιτών μας, με την συνδρομή επιστημόνων, αλλά και η στάση της Ανυπότακτης Πολιτείας, ανέστειλαν, προς το παρόν, την πιλοτική εφαρμογή. Αυτό, δίνει χρόνο σε όλες τις πλευρές να πληροφορηθούν την αλήθεια, τους κινδύνους, την αναγκαία πολιτική για την προστασία της Δημόσιας υγείας.
Οι όψιμοι αναπτυξιολάγνοι της Ώρας Πατρών και άλλων συναφών θιασωτών της επιστημονικής «αντικειμενικότητας», ας αναλογιστούν κι αυτοί αν θέλουν να ταχθούν με την υγεία των πολιτών και το δημοκρατικό διάλογο για την ανάπτυξη της πόλης μας, έχουν λίγο χρόνο ακόμη…

 

Το άρθρο συντάχθηκε από επιστημονική ομάδα της Ανυπότακτης Πολιτείας του Χρήστου Πατούχα