Πώς οι παλαιστές σούμο είναι υγιείς καταναλώνοντας 7.000 θερμίδες την ημέρα

Οι παλαιστές Σούμο ξεχωρίζουν για το τεράστιο μέγεθός τους και για την ενδυμασία τους, που μερικοί την βρίσκουν αστεία. Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τη διατροφή τους που περιλαμβάνει έως και 7.000 θερμίδες ημερησίως, παραμένουν υγιείς.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο άθλημά τους καθώς η δίαιτά τους έχει στόχο όχι μόνο να παχύνουν, αλλά ταυτόχρονα να είναι υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Είναι οι μεγαλύτεροι σταρ της Ιαπωνίας και τους λατρεύουν σαν είδωλα. Δημιουργούν τεράστιες περιουσίες, παντρεύονται διάσημα μοντέλα και τα τελευταία χρόνια μπορούν να γίνουν σούμο και μη Ιάπωνες πολίτες.

Κανονικά, τα άτομα με παχυσαρκία αποθηκεύουν ένα μέρος του επιπλέον λίπους τους βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα, γύρω από το πάγκρεας, το ήπαρ και τα άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό ονομάζετε σπλαχνικό λίπος. Μολύνει το αίμα με μόρια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές προσβολές.

6a00d83451db7969e20147e1a2e0c8970b.jpg

Αλλά οι παλαιστές σούμο δεν υποφέρουν συνήθως από αυτά τα συμπτώματα. Ποιο είναι το κόλπο τους; Οι εξετάσεις CT αποκαλύπτουν ότι οι παλαιστές σούμο δεν έχουν πολύ σπλαχνικό λίπος. Αντ’ αυτού, αποθηκεύουν το μεγαλύτερο μέρος του λίπους τους ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παλαιστές σούμο είναι υγιείς. Έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μυστικό τους για την ακρίβεια, κρύβεται, σύμφωνα με μελέτες στην έντονη άσκηση που μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Βασικά, έχει να κάνει με το πώς η άσκηση αυξάνει μια ορμόνη που ονομάζεται αδιπονεκτίνη. Η αδιπονεκτίνη καθοδηγεί τα μόρια γλυκόζης και λίπους από την κυκλοφορία του αίματός μας, όπου θα μπορούσαν να γίνουν σπλαχνικό λίπος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Sumo Wrestlers 7,000 Calories A Day

Οι παλαιστές σούμο κάνουν πολύ έντονη άσκηση. Η προπόνηση ξεκινάει ήδη από τις 5 το πρωί και μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια άσκησης που ονομάζεται butsukari-geiko, οι παλαιστές χτυπούν επανειλημμένα και πιέζουν ο ένας τον άλλον μέχρι να καταρρεύσουν στο πάτωμα από την εξάντληση. Φυσικά, υπάρχει και ο αγώνας, όπου οι παλαιστές προσπαθούν να σπρώξουν τον αντίπαλό τους έξω από το δαχτυλίδι ή να τους αναγκάσουν να αγγίξουν το έδαφος με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα πέλματα των ποδιών τους.

Όταν όμως σταματήσει η άσκηση, τότε ξεκινάει το «καλό» σημείο της υπόθεσης… το φαγητό!