ΠΑΤΡΑ: Ανοιχτή επιστολή καθηγητών του Πανεπιστημίου για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ – «Να μπορώ στο μέλλον να λέω ότι δεν σιώπησα όταν έπρεπε»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Χρίστος Κοντογιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μαλβίνα Όρκουλα, Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ-AΤΕΙ ΔYTIΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΤΣΙ… ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που θα καθορίζει τον τρόπο απορρόφησης/συγχώνευσης του ΑΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ από/με το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ). Αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό διαπιστώνει τη δημιουργία μιας Επιτροπής “προθύμων” μελών του Πανεπιστημίου χωρίς νομιμοποίηση από τα θεσμικά του όργανα, οι οποίοι διορίστηκαν για να επισφραγίσουν τις επιταγές του Υπουργείου.
Από διαρροές αρχίζει να φαίνεται το σχέδιο το οποίο μετά από διαδοχικές αμφιταλαντεύσεις (συνεργασία ΕΑΠ με ΑΤΕΙ, δημιουργία Νέου Πανεπιστημίου, συγχώνευση με Π. Πελοποννήσου) στον βασικό του κορμό προβλέπει:
1.Τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ θα ενταχθούν σε Γενικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα συνεχίσουν την εκπαίδευση των φοιτητών ΤΕΙ μέχρι την λήψη του πτυχίου τους. Όσοι απόφοιτοι ΤΕΙ επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, θα συμμετέχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει.
2. Δημιουργούνται οι εξής νέες Σχολές στο Παν. Πατρών
Α. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών (Αγρίνιο –Μεσολόγγι) όπου συζητούνται ακόμα τα Τμήματα
Β. Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας για τα Τμήματα ΤΕΙ Επαγγελμάτων Υγείας.
Γ. Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών με ένα Τμήμα Νομικής
Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της Πρυτανείας προς τα Τμήματα:
«Περιμένουμε το σχέδιο Νόμου από τον Υπουργό την προσεχή εβδομάδα. Δίνεται η δυνατότητα εν τω μεταξύ να επεξεργαστούμε τη βασική δομή του, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και κυρίως τις προτάσεις μας. Επαναλαμβάνω ότι οι αρχικές δεσμεύσεις μας ισχύουν, και διερωτώμαι γιατί σε τακτά διαστήματα επανερχόμαστε. Σχολές και Τμήματα αποφασίζουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Σεβαστή η απόφαση όσων δεν επιθυμούν και συνεχίζουμε με όσους συμμετέχουν (sic!!!)”
Για να είναι δυνατή η οποιαδήποτε έστω και οριακά σοβαρή συζήτηση για απορρόφηση του ΤΕΙ ΔΕ από το ΠΠ απουσιάζουν αρκετά δεδομένα συμπεριλαμβανομένων και των μη καθαρά ακαδημαϊκών, όπως, για παράδειγμα, αν ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ ΔΕ έχει αποθεματικό ή είναι ελλειμματικός, αν το ΤΕΙ έχει οικονομικές υποχρεώσεις και ποιες είναι αυτές, ποια είναι τα λειτουργικά έξοδα του ΤΕΙ (τα οποία δεν θα πρέπει να είναι αμελητέα λόγω της διασποράς των Τμημάτων), κλπ. Επίσης λείπουν τα ποσοτικά στοιχεία για το ανθρώπινο ακαδημαϊκό δυναμικό. Για να είναι δυνατή η αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων του ΤΕΙ στο επίπεδο των περισσότερων Τμημάτων του ΠΠ είναι απαραίτητο να στελεχωθούν με ένα ελάχιστο αριθμό μελών ΔΕΠ. Από τις ιστοσελίδες μερικών Τμημάτων αντλήσαμε τα ακόλουθα στοιχεία
Τμήμα Φυσικοθεραπείας μέλη ΔΕΠ 7
Τμήμα Λογοθεραπείας μέλη ΔΕΠ 5
Τμήμα Νοσηλευτικής μέλη ΔΕΠ 5
Τμήμα Οπτικών μέλη ΔΕΠ 2
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι μετά την απορρόφηση/συγχώνευση οι λίγες θέσεις μελών ΔΕΠ που θα εξακολουθούν να δίνονται στο ΠΠ, λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας, θα κατευθύνονται αναγκαστικά προς αυτά τα Τμήματα ώστε να γίνουν αυτοδύναμα. Επομένως η απορρόφηση του ΤΕΙ/ΔΕ μας αφορά όλους και όχι μόνο τα πρόθυμα Τμήματα αφού πόροι που διαφορετικά θα διοχετεύονταν στην αντικατάσταση συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων θα πρέπει να πάνε στην αναβάθμιση των νέων Τμημάτων, ενώ τα «παλιά» Τμήματα του ΠΠ με γερασμένο ανθρώπινο δυναμικό και με τους μεγάλους αριθμούς εισακτέων θα προσφέρουν όλο και λιγότερο ποιοτική εκπαίδευση. Ιδίως δε αν δημιουργηθεί Τμήμα Νομικής, το οποίο για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς απαιτεί επίσης ένα σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ, η κατάσταση θα γίνει απελπιστική.
Δυστυχώς τις επόμενες μέρες θα μπει σφραγίδα στο Σχέδιο του Υπουργείου και το Πανεπιστήμιο Πατρών που περηφανευόταν για την διαρκή ανοδική του πορεία στις διεθνείς κατατάξεις και τον σχετικά μοναδικό χαρακτήρα του, με ενιαίο οργανωμένο campus, θα βρεθεί μπροστά σε αλλαγές που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του και αραιώνουν την αξιοσύνη του. Τα Τμήματά του θα βρίσκονται σε 6-7 πόλεις και οι υποσχέσεις του Υπουργείου για αύξηση του Προϋπολογισμού και διορισμό νέων μελών ΔΕΠ θα είναι μετέωρες. Διαφαίνεται ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σκεπτικό: δημιουργία 2 κατηγοριών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα «μπουτίκ» ιδρύματα (μικρά ευέλικτα σχήματα) όπως το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τα ιδρύματα μαζικής εκπαίδευσης ή μαζικού «μοιράσματος» πτυχίων με χαμηλές προδιαγραφές (μεγάλοι αριθμοί εισακτέων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ).
Είναι τραγικό ένας πρακτικά απερχόμενος Υπουργός για ψηφοθηρικούς λόγους και μια απερχόμενη Πρύτανις, η οποία σε ένα περίπου χρόνο αφυπηρετεί και ως μέλος ΔΕΠ, με μια επιτροπή «προθύμων» να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Μόλις δε ξεμπερδέψουν με την «αναβάθμιση» του ΤΕΙ ΔΕ, θα μας παρατήσουν μόνους μας με ελάχιστους πόρους να διαχειριστούμε ένα χάος χωρίς να μας αφήσουν ούτε σφουγγαρίστρα για να μαζέψουμε τα «απόνερα» από το τσουνάμι της απορρόφησης. Η μεθόδευση αυτή, «έμπνευση» και συνεργασία των “προθυμων”, προχωρά
Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε συνάδελφος (καθ. Α. Αργυρίου) “Όμως, ορισμένες φορές, η κρισιμότητα των καταστάσεων είναι τέτοια, ώστε η σιγή να ισοδυναμεί με συνενοχή. Συνενοχή εν προκειμένω για την ανοχή στην επιχειρούμενη συγχώνευση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, θα είναι εις βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας και, κυρίως, εις βάρος των φοιτητών μας. Η παρέμβασή μου αυτή αποσκοπεί στο να μπορώ στο μέλλον να λέω ότι δεν σιώπησα όταν έπρεπε.”
Για αυτό λοιπόν γράφουμε και εμείς αυτό το σημείωμα.