Κτηματολόγιο : Μπλακ άουτ στο ηλεκτρονικό σύστημα

Το ηλεκτρονικό κτηματολόγιο έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες αλλά αποδεικνύεται ήδη προβληματικό. Από την πρώτη ημέρα η είσοδος χιλιάδων χρηστών προκάλεσε χάος καθώς όλοι μαζί ήθελαν να πάρουν πληροφορίες για την περιουσία τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον εντοπισμό των ακινήτων, που αποτελεί ένα από τα βήματα για την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης. Σύμφωνα με αγρονόμους-τοπογράφους, χθες σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να προσπαθήσουν και πάνω από 30 λεπτά για να εντοπίσουν ένα ακίνητο και να ξοδέψουν πάνω από μία ώρα για να ολοκληρώσουν τη δήλωση στο e-Κτηματολόγιο.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τον κόσμο για την ηλεκτρονική δήλωση που οδήγησε στο «μπλοκάρισμα του συστήματος» είναι το γεγονός, όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Κτηματολογίου Νατάσα Βαρουχάκη, ότι μόνο την Τρίτη πάνω από 100 χιλιάδες χρήστες (!) μπήκαν στο σύστημα για να εντοπίσουν το ακίνητό τους.

Από το Κτηματολόγιο υποστηρίζουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν με την αργή ανταπόκριση της εφαρμογής. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, υπάρχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο (plan B) με την ανάθεση υπηρεσιών για την προμήθεια διασύνδεσης από εναλλακτικό πάροχο (η απόφαση αναρτήθηκε ήδη στο Διαύγεια) προκειμένου να γίνει πιο γρήγορο το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου. Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο γύρω στους 4.500 ιδιοκτήτες προβαίνουν σε ηλεκτρονική δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.

Το προχθεσινό μπλοκάρισμα ωστόσο δεν αφορούσε μόνο το Διαδίκτυο. Οσοι δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία προτίμησαν να πάρουν τηλεφωνικά πληροφορίες από το τηλεφωνικό κέντρο. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι από νωρίς το πρωί κατειλημμένες όλες οι τηλεφωνικές γραμμές.

Ουρές

Την ίδια ώρα, προχθές στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137, σχηματίστηκαν ουρές από το πρωί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, έως το μεσημέρι της Τετάρτης γύρω στους 1.700 ιδιοκτήτες στήθηκαν στις ουρές για πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Η λειτουργία του Πολυγραφείου ξεκίνησε την Τρίτη και εξυπηρετεί 32 περιφερειακές ενότητες και πάνω από 3.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ. Εδώ μπορούν να απευθυνθούν όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία εκτός Αττικής και να πάρουν δωρεάν συμβουλές από δικηγόρους – τοπογράφους για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των διαθέσιμων εφαρμογών του Κτηματολογίου και να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Υπενθυμίζεται πως στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδος, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας, Λευκάδας, Σάμου, Ικαρίας και Χίου, Καλύμνου, Κω και Ρόδου, Θάσου, Ροδόπης, Δράμας και Ξάνθης, Χαλκιδικής και Πιερίας, Καστοριάς και Φλώρινας, Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα εξυπηρετούνται και οι περιοχές Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου και Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους σημειώνεται πως η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω των κωδικών του Taxisnet.