Για τις αποζημιώσεις αναφορικά με την πυρκαγιά του 2017 σε Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώρι

Ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη για τον αποκλεισμό των αγροτών άνω των 70 ετών, από τις αποζημιώσεις για τα καμένα τους ελαιόδενδρα κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2017 στις περιοχές Ελαιοχώρι, Πετροχώρι, Άρλα και Φώσταινα, του Ν. Αχαΐας, δήλωσε πως «προφανώς η Κυβέρνηση κατανοώντας την “ταχύτητα” με την οποία τρέχει το σύστημα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, υπό την εποπτεία του, κρίνει ότι είναι αδόκιμο να ταλαιπωρείται η διοικητική μηχανή από δηλώσεις ανθρώπων άνω των 70 ετών…».

Προφανώς και “αυτοί οι άνθρωποι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο”….όπως είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών, θέση που όπως φαίνεται συμμερίζεται το σύνολο της Κυβέρνησης, αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης με θέμα: «Αγρότες δύο….. ταχυτήτων».

Τον Σεπτέμβριο του 2017, καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή των Κοινοτήτων Ελαιοχώρι, Πετροχώρι, Άρλα και Φώσταινα του Ν. Αχαΐας, έκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα. Έκτοτε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις εν λόγω περιοχές όπου διαπίστωσε την καταστροφή.

Τελικά έγινε αναγγελία να δηλωθούν οι ζημιές από έκαστον αγρότη για αποζημίωση μέσω του ΠΣΕΑ τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019. Όμως, κατά την διάρκεια των δηλώσεων, τους ανακοινώθηκε ότι «όσοι είναι άνω των 70 ετών, αποκλείονται από οποιαδήποτε αποζημίωση».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Γιατί αυτή η διάκριση – αποκλεισμός, αφού και αυτοί οι συμπολίτες μας δηλώνουν κάτ’ έτος τα ελαιόδεντρα τους στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και πληρώνουν τα αντίστοιχα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ;

2. Πώς δικαιολογείτε την κατάφορη παραβίαση της αρχής της ισότητας του Συντάγματος;