Ερχονται απίστευτα χαράτσια από τον ΕΦΚΑ – Δείτε ποιοι θα τα πληρώσουν

Έρχονται εντός των προσεχών ημερών τα ραβασάκια με τα νέα χαράτσια σε 250.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους για εισφορές σε επικουρικές και εφάπαξ με αναδρομική ισχύ από το 2017. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση που φθάνει και τα 300 ευρώ ετησίως στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οσον αφορά τα χαράτσια για επικουρικές και εφάπαξ, επισημαίνεται πως οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικούρησης και πρόνοιας από το 2017 μέχρι τώρα. Με τις πρόσφατες νοµοθετικές ρυθµίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ) αποσυνδέθηκε από το εισόδηµα και πλέον υπολογίζεται για όλους αναδροµικά από το 2017 µε βάση τον κατώτατο µισθό. Οι οφειλές για τα 24 µηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις. Πρόκειται για επιστήμονες, βενζινοπώλες, αρτοποιούς και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι από την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος, με τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το εισόδημα, από τις αρχές του 2017 δεν έχουν καταβάλει εισφορές για επικούρηση ή και εφάπαξ. Την απόλυτη ευθύνη έχουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς δεν ήταν έτοιμα να αφομοιώσουν τα μητρώα των ασφαλισμένων για να υπολογίσουν τις εισφορές τους.

Τρία ειδοποιητήρια

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν τρία ειδοποιητήρια ως εξής:

n Ενα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι µεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί µε βάση τα 586,08 ευρώ (και εµφανίζονται ως αναδροµική οφειλή), ενώ αυτές του Φεβρουαρίου µε βάση τα 650 ευρώ.

n Ενα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2017.

n Ενα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2018.

Οπως έγινε γνωστό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται σταδιακά και αναμένεται να έχουν λάθη στον υπολογισμό των εισφορών. Η διοίκηση του Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουν τους ασφαλισμένους. Θα υπάρξει διόρθωση κατά τις επόμενες αναρτήσεις ειδοποιητηρίων. Αν αυτό δεν γίνει, θα χρειαστεί η εμπλοκή του ασφαλισμένου. Βασική αιτία των λαθών είναι τα λάθη που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει και με τον ΕΦΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Ειδικά για τα πρώτα ειδοποιητήρια, εξετάζεται το ενδεχόμενο τρέχουσες εισφορές και δόσεις οφειλών να καταστούν πληρωτέες μέχρι τα μέσα Απριλίου, δεδομένου ότι συσσωρεύονται σε μια πληρωμή αρκετές υποχρεώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους αυτοαπασχολουμένους οι οποίοι έχουν παράλληλα και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο, καθώς θα ακολουθήσει διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία, ώστε να εκδοθεί εκ νέου ειδοποιητήριο εφόσον απαιτηθεί.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι που είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών, καθώς συμπληρώνουν την ελάχιστη εισφορά από τη μισθωτή τους εργασία. Γι’ αυτό και οι ειδικοί καθησυχάζουν τους παράλληλα απασχολουμένους, συμβουλεύοντάς τους να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο του ΕΤΕΑΕΠ και να αναμένουν την τελική εκκαθάριση που θα λαμβάνει υπόψη και τη μισθωτή απασχόληση.

Επιβαρύνσεις

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι μια νέα σημαντική επιβάρυνση, που για μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μπορεί να αγγίξει τα 300 ευρώ τον χρόνο, κρύβει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 11%. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα όρια των ανώτατων και κατώτατων εισφορών που βάσει των δηλώσεών τους καλούνται να πληρώσουν περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Σήμερα, οι μη μισθωτοί του ΕΦΚΑ έχουν ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα 70.330 ευρώ τον χρόνο και κατώτατο τις 7.033 ευρώ τον χρόνο. Αγρότες και νέοι επιστήμονες με έως 5 έτη ασφάλισης έχουν ακόμη χαμηλότερο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, τα 4.923,12 ευρώ τον χρόνο (70% του κατώτατου). Με την αύξηση των μισθών κατά 10,9%, τα όρια αυτά αναπροσαρμόζονται σε 78.000 ευρώ και 7.800 ευρώ αντίστοιχα (5.460 ευρώ για νέους επιστήμονες και αγρότες), με αποτέλεσμα και οι εισφορές να αυξάνονται ανάλογα.