ΓΣΕΕ: Σε κλίμα έντασης ξεκινά το 37ο συνέδριο

Σε εκρηκτικό κλίμα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα απόψε το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ το οποίο φέτος συμπίπτει με τα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας και θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα.

Οι συγκρούσεις των παρατάξεων της συνομοσπονδίας με το ΠΑΜΕ ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Εξαιτίας της έντασης, ματαιώθηκε το συνέδριο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει η Ομοσπονδία να εκλέξει τους 25 – 30 σύνεδρους που θα λάμβαναν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της Καλαμάτας.

«Εκατό χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας και η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Το ΠΑΜΕ έκανε λόγο για «νόθους αντιπρόσωπους» και «στελέχη της εργοδοσίας που παριστάνουν τους εκλεγμένους εργαζόμενους», ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν «κλίμα βίας, τρομοκρατίας ,χυδαία προπαγάνδα και εκφοβισμό» .Η συνέχεια του συνδικαλιστικού εμφυλίου γράφεται σήμερα στα δικαστήρια καθώς στις 9 το πρωί συζητείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα για διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Όπως καταγγέλλει η ΟΙΥΕ και χθες μέλη του ΠΑΜΕ προπηλάκισαν απλούς εργαζόμενους της Συνομοσπονδίας που ήταν επιφορτισμένοι με τη διανομή των καρτών συμμετοχής στους συνέδρους της ΓΣΕΕ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στην πόλη καθώς την ώρα που έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Συνεδρίου έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στο συνέδριο της ΓΣΕΕ συμμετέχουν 350 σύνεδροι, που εκπροσωπούν 146 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από ολόκληρη τη χώρα. Στο μεταξύ, χθες στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας παρουσιάστηκε έρευνα εθνικής κλίμακας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία Alco, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους.

Η έρευνα «Η ποιότητα της εργασίας: Παρουσίαση δεικτών και δειγματοληπτικών ευρημάτων» πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 17 ετών σε ολόκληρη την επικράτεια από 1 έως 8 Μαρτίου 2019 και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που συνθέτουν την ποιότητα στην εργασία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα η πλειονότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους και ιδιαίτερα ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους:

α) ικανότητα εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τις απολαβές τους,

β) προοπτική βελτίωσης των απολαβών τους,

γ) ένταση και χρόνος εργασίας τους,

δ) διατήρηση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου,

ε) κατανομή ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων και

στ) αναντιστοιχία αντικειμένου εργασίας τους ως προς τις σπουδές και τα προσόντα τους.

Στην ίδια έρευνα αναδείχθηκαν επίσης τα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν την ποιότητα στο περιβάλλον εργασίας, όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης γνώμης εντός της εργασίας και διαβούλευσης με τη διοίκηση, η παροχή από την επιχείρηση συνεχούς επιμόρφωσης-κατάρτισης για βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η λειτουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας εντός της επιχείρησης καθώς και η ύπαρξη ειδικής μέριμνας στους χώρους εργασίας για τους ασθενέστερους εργαζόμενους.