Brexit: Οι βουλευτές ψηφίζουν σήμερα για καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Όχι στο «βρώμικο διαζύγιο» από την Ε.Ε είπαν χθες οι Βρετανοί με τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποκλείει ένα χαοτικό Brexit.

Μετά την χθεσινή καταψήφιση μιας μη συμφωνίας του Brexit,η Τερέζα Μέι σηκώνει τα μανίκια για την σημερινή τρίτη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σήμερα οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν εάν θέλουν ή όχι την καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια (μετά τις 29 Μαρτίου).

Η Τερέζα Μέι σπρώχνει το Brexit προς τα τέλη Ιουνίου, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα τη δήλωσή της ότι θα επαναφέρει τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες στο κοινοβούλιο έως τα τέλη Μαρτίου. Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ, τότε η αποχώρηση της χώρας από τους κόλπους της ευρωπαικής οικογένειας θα μπορούσε να γίνει έως τις 30 Ιουνίου. Στο μεταξ , όμως, μεσολαβούν και οι ευρωεκλογές γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τότε το Λονδίνο θα είναι υπό την προστασία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τρεις συνεχόμενες ήττες επιφύλαξε χθες η βρετανική Βουλή στην πρωθυπουργό σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δίχως συμφωνία.

Η πρώτη αφορούσε τροπολογία για την απάλειψη, δια παντός, του ενδεχομένου άναρχης εξόδου, δίχως συμφωνία. Η δεύτερη στην τροπολογία του brexiteer βουλευτή των Συντηρητικών Κιμ Μολντχάους προέβλεπε την παράταση της ημερομηνίας εξόδου έως την 21η Μαΐου, έως ότου η Βρετανία είναι έτοιμη για αποχώρηση δίχως συμφωνία. Η τρίτη κατατέθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση και έθετε χρονικό όριο στην απάλειψη της μη συμφωνίας, έως την έναρξη της εφαρμογής της πολιτικής διακήρυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τέσσερις υπουργοί της Τερέζα Μέι ψήφισαν χθες κατά της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε υστερία στα έδρανα των ευρωσκεπτικιστών που ζητούν την «καρατόμησή» τους. Μία από αυτούς παραιτήθηκε. Πρόκειται για την υφυπουργό Εργασίας, Σάρα Νιούτον.