(Βίντεο): Το Ισραήλ θέλει να γίνει η τέταρτη χώρα που θα πατήσει στη Σελήνη

Ένας Falcon 9 πύραυλος της SpaceX έθεσε το πρώτο σεληνιακό lander του Ισραήλ σε τροχιά, επιτρέποντάς του να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι προς τη Σελήνη. Το lander θα εκμεταλλευτεί τα βαρυτικά πεδία για να εκτοξευτεί με ταχύτητα προς το φεγγάρι, μέχρι να παγιδευτεί από τη βαρύτητα της Σελήνης. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και όταν φτάσει εκεί, το Ισραήλ θα προστεθεί στις χώρες που έχουν προσεδαφίσει οχήματα στην επιφάνεια του φεγγαριού, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Πρόκειται όμως για το πρώτο ιδιωτικό σεληνιακό lander, μιας και το Beresheet όπως ονομάζεται, κατασκευάστηκε από τη μη κερδοσκοπική SpaceIL και αποτελεί έναν από τους φιναλίστ του Lunar XPrize της Google. Το Beresheet θα προσεδαφιστεί στο βόρειο ημισφαίριο τον Απρίλιο. Κατά την προσέγγισή του θα μετρήσει το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης, προσφέροντας στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν ο πυρήνας του φυσικού μας δορυφόρου αποτελείται τελικά από σίδηρο. Το lander είναι επίσης εξοπλισμένο με ανακλαστήρες της NASA, οι οποίοι μπορούν να αντανακλάσουν τα lasers που θα στοχεύουμε από τη Γη για να έχουμε μία ακριβή μέτρηση της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.

Συγχαρητήρια στην SpaceIL και στην Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα  για όλα τα έθνη και το εμπορικό διάστημα, καθώς κοιτάμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία πέρα από τη χαμηλή τροχιά και στη Σελήνη. Τον Ιούλιο ήμουν στο Ισραήλ και έμεινα εντυπωσιασμένος από την αφοσίωσή τους να επεκτείνουν το ρόλο τους στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα. Καθώς γνωρίζουμε καλύτερα τις δυνατότητες του Ισραήλ και τις καινοτόμες πρακτικές της ιδιωτικής του βιομηχανίας, ξέρουμε πως θα είναι ένας, ακόμα πιο ισχυρός διεθνής συνέταιρος στο μέλλον, κρίσιμος για την επιτυχία της επέκτασης του εμπορικού διαστήματος στη Σελήνη και κατ’ επέκταση στον Άρη και ακόμα παραπέρα. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες που περιμένουν το Ισραήλ και όλους εμάς στην περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. – Jim Bridenstine, Διευθυντής NASA

unboxholics.com