Συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου, σήμερα, στις Βρυξέλλες

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχουν αυτή την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση, θα προετοιμάσει και την επίσκεψη που θα έχει στις 21 Μαρτίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Στο επίκεντρο των δυο συναντήσεων αναμένεται να είναι το Κυπριακό, καθώς διερευνώνται οι δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του προβλήματος, με τη διεθνή κοινότητα να επιμένει για έναρξη του διαλόγου ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές. Η εξεύρεση του τελευταίου κοιτάσματος στην Κύπρο πιέζει για διευθέτηση του προβλήματος, με την Άγκυρα να βάζει πλέον στο τραπέζι και τις διχοτομικού χαρακτήρα «λύσεις».

Ταυτόχρονα θα συζητηθεί η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς, παρότι δεν επεκράτησαν ιδιαίτερες προκλήσεις με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και παρά τα τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τη μελλοντική στάση της Τουρκίας.

Πολύ περισσότερο καθώς δείχνει να οριστικοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ με θέμα την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Αλέξης Τσίπρας- Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μάλιστα θα συζητήσουν με τον Μάικ Πομπέο συνολικότερα για την ενεργειακή ασφάλεια και προστασία της θαλάσσιας δραστηριότητας, υπό το φως μάλιστα της σύγκρουσης Ουάσιγκτον- Άγκυρας, μετά την απόφαση Ερντογάν για εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 τον προσεχή Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών του ΝΑΤΟ, ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει επαφές με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, πιθανότατα εκ νέου και με τον Μάικ Πομπέο.