ΠΑΤΡΑ: EsperCanto: Νέο Φωνητικό Σύνολο στην πόλη

Ένα νέο χορωδιακό σχήμα αποκτά η πόλη μας. Το όνομα αυτού “EsperCanto”, θέλοντας να δηλώσει την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής (Esperanto: διεθνής γλώσσα επικοινωνίας, Canto: τραγούδι).

EsperCanto είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο, αποτελούμενο από χορωδούς με πλούσια εμπειρία στο χορωδιακό τραγούδι και με κοινό ενδιαφέρον τη μουσική εκτέλεση έργων του παγκόσμιου χορωδιακού ρεπερτορίου, από όλες τις μουσικές εποχές, με ιδιαίτερη, όμως, προτίμηση σε κλασικούς συνθέτες. Τα μέλη του συνόλου είναι πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι μουσικοί.

Έργα Buxtehude, Pergolesi, Bach, Mozart, Rossini, Mendelssohn, Tchaikovsky, Faure, Saint-Saens, Rachmaninov, Poulenc, Britten, Rutter, Chillcot, Δροσίτης, Χαλιάσσας, κτλ. συνθέτουν ένα ρεπερτόριο που φιλοδοξεί να μας μυήσει στον υπέροχο κόσμο της κλασικής χορωδιακής μουσικής.

Το σύνολο EsperCanto δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2018 και διευθύνει η Μαρίνα Ρετσκάλοβα. Στο πιάνο συνοδεύει η Νίνα Μεταξά.

Το Φωνητικό σύνολο ΕsperCanto θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη συναυλία που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019, στις 11.00 π.μ., στον Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

Μαρίνα Ρετσκάλοβα: Γεννήθηκε στην Ρωσία, σπούδασε στο καλλιτεχνικό σχολείο του Ιρμπίτ όπου πήρε πτυχίο στο πιάνο και στην διεύθυνση χορωδίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο μουσικό κολλέγιο του Ασμπέστ όπου πήρε δίπλωμα με ειδικότητα διεύθυνσης χορωδίας, καλλιτεχνικού συνόλου και δασκάλα μουσικής.

Ακολουθούν ανώτατες σπουδές στην Ρωσική ακαδημία μουσικής Gnesins στην Μόσχα, απ’ όπου αποφοιτεί με αριστείο δίπλωμα και ειδίκευση διευθυντή χορωδίας και καθηγήτριας διεύθυνσης ακαδημαϊκής χορωδίας.

Πήρε δίπλωμα μονωδίας από την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.

Παρακολούθησε masterclasses φωνητικής με τους V.Osipov, V.Borisov, V.Levko, E.Obraztsova, Δ.Τηλιακός.

Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς διεύθυνσης χορωδίας και έχει συμπράξει με τους: V.Minin, V.Polyansky, G.Dmitryak, Θ. Κουρεντζής, T.Zanderling, M.Gorenshtein.

Έχει διευθύνει εκκλησιαστικές, παιδικές και φοιτητικές χορωδίες, έχει εργαστεί ως δασκάλα μουσικής, καθηγήτρια θεωρητικών και μουσικών συνόλων. Το 2008 δημιούργησε το Φωνητικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών και είχε τη διεύθυνσή του ως το 2018.

Έχει δώσει ρεσιτάλ ως σολίστ σοπράνο σε Ελλάδα και Ρωσία. Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΚΠΙΣΝ), στο θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό θέατρο Απόλλων Πατρών, Moscow International PerformingArtsCenter, TchaikovskyConcertHall στην Μοσχα.

Συνεργάζεται με τις χορωδίες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.