Ελληνίδα ερευνήτρια αποκαλύπτει πώς θα κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες

Μια Ελληνίδα ερευνήτρια αποκαλύπτει πώς θα κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες. Η έρευνα της καθηγήτριας εγκληματολογίας, Ανδρομάχης Τσελώνη αποδεικνύει ότι υπάρχει επιστημονικός τρόπος να προστατέψουμε το σπίτι μας από τους ληστές.

Φώτα αναμμένα μέσα κι έξω από το σπίτι (με χρονοδιακόπτη ή αισθητήρα), κλειδαριές στα παράθυρα και κλειδαριές (deadlock) στις πόρτες είναι η αντικλεπτική «συνταγή» που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει μακριά έναν διαρρήκτη.

Η Ανδρομάχη Τσελώνη, που μελετά εδώ και χρόνια το φαινόμενο των διαρρήξεων στη Βρετανία, έχει γράψει μαζί με συναδέλφους της το βιβλίο «Μειώνοντας τις Διαρρήξεις» (Reducing Burglary), που μόλις εκδόθηκε και περιέχει σχετικές συμβουλές προστασίας.

Η έρευνα της καθηγήτριας εγκληματολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ της Βρετανίας δείχνει ότι η παρουσία εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού, σε συνδυασμό με καλές κλειδαριές στις πόρτες και στα παράθυρα, είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι συναγερμοί.

Τουλάχιστον στη Βρετανία- σπίτια και άλλοι χώροι με τον συνδυασμό «αναμμένα φώτα μέσα-έξω και καλές κλειδαριές» είναι 49 φορές πιο προστατευμένα σε σχέση με όσα σπίτια δεν κάνουν τίποτε από αυτά. Από την άλλη, από μόνοι τους οι εγκατεστημένοι συναγερμοί μάλλον αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο διάρρηξης.