Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αποσύρουν το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό τους από το Καράκας

Ολο το διπλωματικό προσωπικό που απομένει στη Βενεζουέλα θα αποσύρουν οι ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας).

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μάικ Πομπέο.

Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια. Αλλά αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Μαδούρο, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την 24η Ιανουαρίου πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.