Τα απόρρητα έγγραφα για την άφιξη του Falcon από τη Βενεζουέλα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Εγγραφα-ντοκουμέντα από την Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών που αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάζα προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ». Λίγη ώρα πριν το Falcon YV2486 μπει στο FIR Αθηνών, το Σάββατο 2 Μαρτίου, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα με ανεπίσημο σήμα (verbal note) στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να ανοίξει την αίθουσα επισήμων Β’ του αεροδρομίου για τον υψηλό επισκέπτη και τη συνοδεία του. Μάλιστα σε αυτό διευκρινίζεται ότι το αεροπλάνο με τον υπουργό θα παραμείνει μόλις μιάμιση ώρα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα απογειωθεί.

Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ζητούν επίμονα απαντήσεις: Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση γνώριζε, έστω και την τελευταία στιγμή, την άφιξητου κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας με τον υπουργό Εξωτερικών της. Γιατί, λοιπόν, έβγαζαν non papers κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες θεωρίες συνωμοσίας που θα ζήλευε και ο Αρτέμης Σώρρας» και αποκρύπτοντας το γεγονός, το οποίο μάλιστα αναγκάστηκαν να ομολογήσουν με καθυστέρηση μετά την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη μυστηριώδη επίσκεψη; Γιατί ενώ είχε προγραμματιστεί να παραμείνει στο «Ελ. Βενιζέλος» περίπου μιάμιση ώρα, τελικά ο χρόνος παραμονής του αεροπλάνου άλλαξε και αναχώρησε μετά από τέσσερις ώρες; Ποιοι άλλοι πέρασαν την πόρτα της VIP αίθουσας του αεροδρομίου; Επίσης ποιοι αναγράφονται στα επίσημα έγγραφα που βάσει πρωτοκόλλου κατατίθενται στο αεροδρόμιο με την προσγείωση και απογείωση όλων των αεροσκαφών; Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, το συγκεκριμένο Falcon YV2486 στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει προσγειωθεί άλλες τέσσερις φορές στο αεροδρόμιο των Σπάτων, εκ των οποίων οι τρεις είναι μέσα στο 2015 και η τέταρτη στο 2016. Σε όλες δε τις περιπτώσεις η προσγείωσή του κρατήθηκε μυστική. Συγκεκριμένα, το ίδιο αεροσκάφος με εννέα συνολικά επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν πλήρωμα, έφτασε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου του 2015, όπως και στις 30 Μαρτίου του 2015, αλλά και στις 14 Ιουνίου του 2015 και στις 18 Απριλίου του 2016.

egrafa1

Τα «κρυπτογραφημένα» έγγραφα

Η ιστορία με το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας και την 4ωρη στάση του στο «Ελ. Βενιζέλος» έχει, όπως όλα δείχνουν, έντονο και περίεργο παρασκήνιο που η κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο να μην αποκαλυφθεί. Οπως προκύπτει από τα απόρρητα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ», η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για την άφιξη του Falcon και άρα σε καμία περίπτωση δεν ήταν προγραμματισμένη η στάση του στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Παράλληλα, αν και γνώριζαν από το Σάββατο το πρωί για την επίσκεψη, επί τρεις ημέρες επέμεναν να αποκρύπτουν το γεγονός. Τέλος, αντί για μιάμιση ώρα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας παρέμεινε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου συνολικά τέσσερις ώρες.

Το χρονικό, λοιπόν, βάσει των επίσημων εγγράφων, έχει ως εξής: Το Σάββατο 2 Μαρτίου και λίγο πριν το Falcon YV2486 μπει στο FIR Αθηνών, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα στέλνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ένα αίτημα που φέρει την ένδειξη «Verbal Note», που στη διπλωματική γλώσσα μεταφράζεται ως «ρηματική διακοίνωση», η οποία έχει χαρακτήρα ανεπίσημης ενημέρωσης. Εκεί πληροφορεί το αρμόδιο τμήμα Πρωτοκόλλου του υπουργείου ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας θα φτάσει στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου με το αεροσκάφος YV2486 περίπου στις 12.30 και θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα στις 14.00. Μάλιστα, λόγω της επικείμενης άφιξης ζητάει από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών να ανοίξει την αίθουσα VIP για τον κ. Αρεάζα και το διπλωματικό προσωπικό. Πρόκειται για τον σύμβουλο του υπουργού, πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες (σ.σ αναφέρεται ο αριθμός του διπλωματικού διαβατηρίου), τη σύμβουλο της πρεσβείας Φιόνα Αλφονσίνα Σαμψόν Φιγκαρέλα (σ.σ. αναφέρεται επίσης ο αριθμός διαβατηρίου) και έναν Ελληνα οδηγό (σ.σ.: αναφέρεται ο αριθμός ταυτότητας και η πινακίδα του διπλωματικού οχήματος).

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας ενημερώνει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κοινοποιεί το έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τον Κλάδο Ασφάλειας και τη Διεύθυνση Ασφάλειας, ενώ ενημερώνεται το διπλωματικό γραφείο του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, το γραφείο του γενικού γραμματέα, η Α8 Διεύθυνση (Λατινικής Αμερικής και Καραϊικής) και η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας. Ενα έγγραφο με την ένδειξη της αμέσου επιδόσεως που αποδεικνύει ότι τελικά όλοι γνώριζαν για την αιφνιδιαστική προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος» του Falcon YV2486. «Διαβιβάζουμε συνημμένως αντίγραφο του υπ’ αριθμ. 065 από 02/03/2019 εγγράφου της εδώ πρεσβείας Βενεζουέλας, διά του οποίου ζητείται το άνοιγμα της αίθουσας Επισήμων Β’ κατά την άφιξη και αναχώρηση του κ. υπουργού Εξωτερικών Jorge Arreacha (sic!) από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” το Σάββατο 02/03/2019. Κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας παρακαλούμε όπως διατεθεί η αίθουσα επισήμων Β’ κατά τις ως άνω ημέρες και ώρες και επιτραπεί η είσοδος στο όχημα με αριθμό πινακίδας (σ.σ. αναφέρονται τα στοιχεία της)».

Πηγή: protothema.gr