Κρίσιμη ψηφοφορία για το Σύνταγμα – Στριμωγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32

Την προσεχή Πέμπτη «κληρώνει» για το Σύνταγμα. Στις 14 Μαρτίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει στη δεύτερη ψηφοφορία που προβλέπει η αναθεωρητική διαδικασία ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν τελικά στην επόμενη Βουλή και με ποια πλειοψηφία – υπενθυμίζεται ότι όσες συγκεντρώσουν τώρα 180 ψήφους και άνω θα χρειάζονται στην επόμενη φάση απλή πλειοψηφία 151 και το αντίστροφο. Υπό αυτό το πρίσμα το ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η επίμαχη διάταξη συγκέντρωσε με τις ψήφους της ΝΔ υπεραυξημένη πλειοψηφία 221 ψήφων, κάτι που λύνει τα χέρια της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα προκύψει από τις εκλογές που μεσολαβούν ώστε να αναθεωρήσει το άρθρο 32, προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του με βάση τη δική του πρόταση. Σημειώνεται ότι ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκλίνουν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τη διάλυση της Βουλής, διαφωνούν ως προς τη μεθοδολογία: η μεν ΝΔ θέλει εκλογή από τη Βουλή μέσα από τρεις ψηφοφορίες (200-180-151), ο δε ΣΥΡΙΖΑ θέλει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, και εάν δεν καρποφορήσουν, τότε άμεση εκλογή από τον λαό. Ομως η πρότασή του για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 30 παρ. 1 για τη δυνατότητα απευθείας εκλογής από τον λαό δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία (συγκέντρωσε 148 ψήφους) και άρα έχει τεθεί εκτός της αναθεωρητέας ατζέντας, εξέλιξη που διαμορφώνει νέα δεδομένα.

H απόρριψη

Στη ΝΔ μάλιστα εκτιμούν ότι δεν ήταν τυχαία η απόρριψή του και αναμένουν με ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία, υπονοώντας ότι ενδέχεται να μη στηρίξουν όλοι την πρότασή τους για το άρθρο 32, ώστε να μη συγκεντρώσει και πάλι αυξημένη πλειοψηφία και άρα η επόμενη Βουλή να μην μπορεί εύκολα να το αλλάξει κατά το δοκούν (θα χρειάζεται 180 ψήφους). Αν και το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο, λόγω των πολιτικών επιπτώσεων που θα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ δεν το αποκλείουν, καθώς σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τυχόν επιδιώξεις εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για νέες εκλογές (το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»).

Οπως δηλώνει σχετικά στα «ΝΕΑ» ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τασούλας, «η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 θα δείξει αν τελικά εννοούσε την αναθεώρηση έστω και ελάχιστα ή καθόλου, γιατί φοβάμαι ότι τελικά θα αρνηθούν να ψηφίσουν και πάλι το άρθρο 32 προτιμώντας την «απεύθυνση του πλατιού καλέσματος» από την αγνόηση «του βραχέος χρόνου», παραπέμποντας στην αναφορά Τσίπρα στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς με την οποία τους προέτρεπε η αναθεώρηση να μην πέσει όμηρος «του βραχέος πολιτικού χρόνου».

Πάντως σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο Τασούλας επισημαίνει ότι «την εξασφάλιση της τετραετίας στη διακυβέρνησή μας δεν την εξαρτάμε από το άρθρο 32, αλλά από την ισχυρή πλειοψηφία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός». Ενώ προσθέτει: «Αν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά εξευτελιστεί καταψηφίζοντας το άρθρο 32 προκειμένου διά αυτού του τρόπου να αποτρέψει ουσιαστικά την τετραετία της ΝΔ, του οφείλω να αποκαλύψω ένα μυστικό: εμείς ως ΝΔ την εξασφάλιση της τετραετίας θα την κατοχυρώσουμε από την πανίσχυρη εντολή που θα λάβουμε από τον ελληνικό λαό που θα μας δώσει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί, και το έργο μας να κριθεί στις επόμενες εκλογές του 2023».

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή οδεύει προς την αποφασιστική ψηφοφορία έχοντας ως δεδομένο ότι σημαντικά άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 16 για την παιδεία ή το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τα δάση, δεν θα αναθεωρηθούν. «Ηδη από την πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ οι ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμα πήγαν περίπατο! Καμία πρόταση για αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν την παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία δεν ξεπέρασε το επίμαχο όριο των 151 ψήφων! Αρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η όποια αναθεώρηση απομένει παύει να είναι ευρεία και τολμηρή» τονίζει ο εισηγητής της ΝΔ.